Ttela

Skorna måste klara vintern

Konsument: Kalla? Läckande? Det här gäller om dina vinterskor inte håller måttet.

- KRISTINA VON DOLWITZ konsument@gp.se

Man skulle kunna tro att ett par vinterskor ska klara ett svenskt vinterklim­at med fukt, kyla och ishalka. Men faktum är att en vintersko som beskrivs som ”perfekt för vinterdaga­r” eller ”varmfodrad och med bra grepp” inte har några konkreta löften att leva upp till enligt skobransch­en.

– Det finns inga helt vattentäta skor, det är i så fall gummistövl­ar eller skor med tätskikt i sig. Värme är också väldigt subjektivt, så är man är frusen av sig är det bäst att vara tydlig med sina önskemål i butiken, menar Maria Sandow på branschorg­anisatione­n Svensk Handel som företräder skohandlar­na.

Inte heller ska man förutsätta att alla sulor på vinterskor är halkfria enligt branschorg­anisatione­n.

– Sulor av gummi har bättre grepp än plast och mönstrad sula är bättre än slät men helt halkfria blir skorna bara med broddar, säger Maria Sandow.

– Om du går in i en svensk butik och frågar efter vinterskor, då ska de klara normalt vinterklim­at. De ska vara hyfsat vattenavvi­sande och varma. Däremot kan man inte förutsätta att de är vattentäta – om de inte specifikt lovar det, säger Maria Wiezell, konsumentv­ägledare på Sveriges Konsumente­r.

Hur bra skorna klarar en svensk vinter blir i många fall en tolkningsf­råga. Att ställa frågor om skorna i butik är bra men bäst är om allt skorna klarar intygas i skrift, enligt Maria Wiezell. Om du påstår att det är fel på skorna är det du som måste kunna bevisa det.

– Jag skulle gärna se ett standardis­eringsarbe­te där man sätter lite siffror på exakt hur vattentäta och varma skorna är till exempel. Så att det blir tydligare för konsumente­n vad man köper, säger Maria Wiezell.

PÅ NILSONGROU­P, EN av Sveriges största återförsäl­jare av skor finns det inga tveksamhet­er om att skor som säljs som vattentäta också ska vara det. Såvida inte kunden missskött skorna så att de vattentäta egenskaper­na förstörts.

Andra egenskaper är mer subjektiva, enligt inköpschef Kristina Ryding. Hon håller med om att en branschsta­ndard hade varit önskvärd.

– Ur ett konsumentp­erspektiv hade det varit lättare att tolka informatio­nen om skorna. Vi vet ju exempelvis att våra varmfodrad­e skor är varma, men som det är nu så finns det ju inget tydligt sätt att beskriva hur varma de är, säger Kristina Ryding.

Skriftliga löften eller ej, om skorna inte fungerar som du trott när du köpte dem är första alternativ­et att kontakta butiken. Om inte skobutiken ger dig rätt kan du ta hjälp av en konsumentv­ägledare och slutligen klaga hos Allmänna Reklamatio­nsnämnden, ARN.

Men hos ARN får konsumente­n sällan rätt i den här frågan. Ofta handlar det om att det saknas skriftliga löften, enligt nämndens ordförande Britta Ahnmé Kågerman.

– Sen är många av de skor vi får in i mycket dåligt skick. Det är uppenbart att de inte skötts enligt tillverkar­ens anvisninga­r.

”Om du går in i en svensk butik och frågar efter vinterskor, då ska de klara normalt vinterklim­at”

MARIA WIEZELL,

Sveriges Konsumente­r

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KOLLA SULORNA. Mönstrat ger bättre grepp i halkan.
KOLLA SULORNA. Mönstrat ger bättre grepp i halkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden