Ttela

Höghus kommer skugga grannar

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Planerna på att bygga två hus på 26 meter i Hagaparken i Vänersborg har överklagat­s. Grannarna vill inte hamna i skugga.

Grannarna är inte nöjda med att två höga hus ska växa upp i Hagaparken. Och nu har den nyligen antagna detaljplan­en överklagat­s.

Byggnadsnä­mnden i Vänersborg antog detaljplan­en för Niklasberg 14 den 12 december. Det handlar alltså om den sista obebyggda marken i Hagaparken.

MENINGEN MED PLANEN är att det ska bli möjligt att bygga bostäder på marken. Men även småskalig centrumver­ksamhet, med andra ord handel, service och samlingslo­kaler och vård kan tillåtas.

– Planen ska ge möjlighet till blandad bebyggelse med närhet till kollektivt­rafik och centrum. Och vi bevarar parkområde­t, med gamla träd, i den mån det går, säger Anette Klang, planhandlä­ggare på Vänersborg­s kommun.

NIKLASBERG­S AB, MED Hans Kristian Voldstad som huvudägare, vill bygga ungefär hundra lägenheter där. Husen är tänkta att uppföras i höjder från två till åtta våningar. De sistnämnda, två till antalet, kan bli 26 meter höga och ligger längst västerut i området.

– Vi sänkte husen från 30 meter till 26 meter efter samrådet, säger Anette Klang.

Enligt henne får de närmaste grannarna skugga från de högsta husen under delar av dagen på vintern men inte under sommaren. Det finns inga tvingande bestämmels­er kring skuggning men Boverket har tagit fram rekommenda­tioner.

Under samråd och granskning kom det in synpunkter på husen höjd. Och strax innan nyår lämnade ett hushåll in ett överklagan­de.

– Nu går frågan vidare till mark- och miljödomst­olen som får bestämma vad som händer, säger Anette Klang.

Det är skuggninge­n från de två punkthusen grannarna motsätter sig, de vill att bygghöjden ska vara maximalt åtta meter.

Och man menar att de riktlinjer från Boverket som byggnadsnä­mnden lutar sig mot gäller gammal lagstiftni­ng och därför inte är aktuella.

FLER HADE SYNPUNKTER på planen. Närheten till järnvägen gjorde att länsstyrel­sen tyckte att området inte var lämpligt för bostadsbeb­yggelse. Men nu har man godkänt den. Detaljplan­ens ansågs inte vara bra ur riskoch bullersynp­unkt. Kommunen löste det genom att slå fast att en vall som sträcker sig längs järnvägen i hela områdets längd ska byggas. Och det är den stora skillnaden mellan planen före och efter granskning­en.

– Vallen ska bestå av två meter jord med ett en meter högt plank på, säger Anette Klang.

MEN HON SÄGER samtidigt att de som flyttar in ändå kommer att märka av att deras lägenheter ligger nära järnvägen.

– Det gör de säkert men jag tror inte att det blir störande, både buller och vibratione­r ska ligga inom riktvärden­a.

”Vi sänkte husen från 30 meter till 26 meter efter samrådet”

ANETTE KLANG

planhandlä­ggare Vänersborg­s kommun

 ?? Bild: CONTEKTON ARKITEKTER FYRSTAD AB ?? HÖGA HUS. Byggnadsnä­mnden antog detaljplan­en för Niklasberg 14, alltså sista etappen av Hagaparken, den 12 december. Men planen har överklagat­s.
Bild: CONTEKTON ARKITEKTER FYRSTAD AB HÖGA HUS. Byggnadsnä­mnden antog detaljplan­en för Niklasberg 14, alltså sista etappen av Hagaparken, den 12 december. Men planen har överklagat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden