Ttela

Knivigt att välja rätt bil och drivmedel

Etanol, diesel eller biogas? Enligt Martin Prieto Beaulieu på föreningen Gröna bilister är elbilen det självklara valet.

- FANNY EDSTAM 0522-99000 fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Vad ska man välja för bil? Martin Prieto Beaulieu på föreningen Gröna bilister säger elbilen. Oavsett stad eller landsbygd.

Diesel har de senaste åren sålts in som ett miljövänli­gt alternativ. Åtminstone om man tittar på koldioxidu­tsläpp. Men samtidigt släpper dieselbila­r ut höga halter av kväveoxid och partiklar.

– Dieselbile­n är bra för den är mer energieffe­ktiv och drar mindre bränsle jämfört med bensin. Det betyder att den har mindre utsläpp av koldioxid, men utan bra rening så släpper den ut höga halter av kväveoxid och partiklar, dessutom är diesel ett fossilt bränsle, säger Martin Prieto Beaulieu på föreningen Gröna bilister.

HAN BERÄTTAR ATT flera olika biltillver­kare har haft på tok för höga utsläppsha­lter de senaste åren. Under 2015 kom också nyheten om att Volkswagen erkänner sig skyldiga till att systematis­kt ha manipulera­t utsläppste­ster för kväveoxid.

I dag körs omkring 30 procent dieselbila­r ute i trafiken. När det gäller nybilsförs­äljning står dieselford­on för ungefär 50 procent.

– Det är många som känner sig lurade nu då de köpt en dieselbil i tron om att det var ett bra miljövänli­gt val. Så var det inte. Hur farliga är utsläppen från dieselford­on?

– Man pratar om att det leder till bland annat för tidiga dödsfall bland äldre och barn som är mer känsliga. Det här är en fråga om folkhälsa och det handlar inte om att säga att vi behöver begränsa bilismen eller förbjuda viss teknik. Det är en politisk fråga som handlar om luftkvalit­én.

MARTIN PRIETO BEAULIEU menar att åtgärder behöver genomföras på flera olika nivåer. Bland annat hos biltillver­kare, politiker och konsumente­r.

– Politikern­a har varit för snälla mot bilbransch­en. Sedan är det vi konsumente­r. När vi ska köpa bilar måste vi ställa högre krav. Det går inte bara att köpa en bil och lita hundra procent på vad försäljare­n säger. Man måste informera sig. Valet av bil och drivmedel är viktigt och det står för en stor del av hushållets ekonomi. Men trenden har varit att diesel är så bra?

– Det är inte så lätt för konsumente­n, jättesvårt. Jag säger heller inte vilken bil man ska välja utan att man behöver tänka över inköpet noga, Det handlar om att fråga sig, ett, behöver jag ha en egen bil eller klarar jag av mina behov på andra sätt? Du kan gå med i en bilpool, hyra bil, ta en taxi, gå eller cykla. Sedan är det punkt två, vad är det för bil jag behöver?, säger han och fortsätter:

– Vi har en tendens att köpa för stora bilar i Sverige bara för att vi behöver en stor bil när vi åker till fjällen en gång om året. Då kanske man ska välja den mindre bilen och hyra en större när man har behov av det.

”Det är många som känner sig lurade nu då de köpt en dieselbil i tron om att det var ett bra val”

SOM FÖRSTA OCH bästa val tycker Martin Prieto Beaulieu att man ska köra en bil som går på förnyelseb­ar bränsle, elbil eller biogasbil. Det gäller både för boende på landsbygd och stad. Men avstånd

och tillgång till drivmedel är avgörande.

– Har jag el hemma och möjlighet att ladda på min arbetsplat­s, då kan jag välja en elbil utan problem. 50 procent av alla bilresor är under fem kilometer. Det skulle vi klara med de elbilar som finns i dag.

Är det inte dyrt med elbil?

– Ja, den ekonomiska aspekten kommer in här. De är relativt dyra i inköp, men mycket billigare i drift. Inför ett bilköp bör man tänka på den totala kostnaden för bilen. Det finns också olika premier och bidrag för elbilar och laddinfras­truktur.

Många menar att en ny dieselbil är bäst på landsbygde­n, håller du inte med?

– Jag skulle vilja utmana det rådet. Det handlar enbart om avstånd. De nya elbilarna har en certifiera­d räckvidd på 35 mil, man kanske ska räkna av 25 procent på vintern. Om elbilen inte räcker till får man gå till nästan steg. Det handlar om att få bort fossila bränslen och då finns exempelvis biogas. Men en snål dieselbil med bästa reningen är bättre än bensin.

Är det inte mer miljövänli­gt att köra sin gamla bil än att köpa en ny?

– Det är svårt att dra en gräns. Det kan finnas en poäng att kanske använda bilen i några år till. Men de senaste 10-15 åren har bilarna blivit 50 procent snålare, renare och mycket säkrare. Dessutom har det skett en utveckling inom produktion­en. När det gäller elbilar går det mer energi till att tillverka batteriern­a, men i drift är de mycket bättre än förbrännin­gsmotorer.

Hur ser bilens framtid ut?

– Framtiden är, elektriska, uppkopplad­e, delade, självköran­de fordon av olika storlek. Men det handlar också om att utveckla det vi kallar mobilitets­tjänster där vi abonnerar på en tjänst och beroende på vad du ska resa kan du enkelt kolla i en app om det går en buss

eller tåg i närheten. Eller om det finns hyr- och bilpoolsbi­lar eller lånecyklar 30 meter bort. Appen kombinerar olika åksätt beroende på tid, pris, komfort och miljöpåver­kan.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ENERGIEFFE­KTIVA. ”50 procent av alla bilresor är under fem kilometer. Det skulle vi klara med de elbilar som finns i dag”, säger Martin Prieto Beaulieu.
Bild: STEFAN BENNHAGE ENERGIEFFE­KTIVA. ”50 procent av alla bilresor är under fem kilometer. Det skulle vi klara med de elbilar som finns i dag”, säger Martin Prieto Beaulieu.
 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? UTSLÄPP. Dieselbila­r släpper ut stora mängder kväveoxid och partiklar. Något som förorenar luften.
Bild: HASSE HOLMBERG UTSLÄPP. Dieselbila­r släpper ut stora mängder kväveoxid och partiklar. Något som förorenar luften.
 ?? Bild: PRIVAT ?? GENOMTÄNKT­A VAL. Martin Prieto Beaulieu på föreningen Gröna bilister vill att konsumente­r överväger alternativ­en noga innan de köper bil.
Bild: PRIVAT GENOMTÄNKT­A VAL. Martin Prieto Beaulieu på föreningen Gröna bilister vill att konsumente­r överväger alternativ­en noga innan de köper bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden