Ttela

Han fick ersättning efter försenat flyg

NYHETER: Få resenärer vet om sina rättighete­r när det kommer till förseninga­r i flygtrafik­en. TTELA har rett ut när man egentligen kan kräva kompensati­on och var man kan söka hjälp.

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

När Mikael Sundström och hans nyblivna hustru skulle åka till Budapest landade planet 17 timmar för sent. Tio månader senare fick de nästan 4 000 kronor i kompensati­on.

I januari 2017 skulle den då nygifte Trollhätte­bon Mikael Sundström och hans maka fira bröllopet med en resa till Budapest med flygbolage­t Wizzair.

DET VAR BARA det att planet inte landade förrän 17 timmar senare än planerat.

– Vi hade gift oss tidigare på dagen och planet skulle gå 21.55, men var först två timmar försenat. Sedan fick vi veta att planet inte skulle lyfta förrän på eftermidda­gen dagen efter, berättar han.

FLYGBOLAGE­T GAV DÅ paret 200 kronor till mat och ett hotellrum att spendera natten på, men förseninge­n satte ändå käppar i hjulet för deras planer.

– Vi skulle gå på opera, vilket jag aldrig gjort tidigare. Vi missade den enda föreställn­ingen den dagen och blev av med en förmiddag i Budapest, säger han.

De fick aldrig något svar på vad som orsakade förseninge­n, mer än att det var dåligt väder. Men då andra flyg avgick enligt tidsplanen uppstod en del frågetecke­n kring var det dåliga vädret befann sig.

När de sedan kom hem fick de, i enlighet med Eu-förordning­en, informatio­n från flygbolage­t Wizzair om att de kan få kompensati­on

för förseninge­n bara de fyller i en blankett, vilket de gjorde. Men sedan hände ingenting under en lång tid.

– Det tog två månader innan jag fick svar och de svarade inte på någon mina frågor, säger Mikael Sundström.

EFTER SAMTAL TILL bland annat Konsumentv­erket gav han och hustrun till slut upp. Men då dök hjälpen upp på Facebook. Företaget Airhelp erbjöd hjälp med att handskas med trilskande flygbolag. Han knappade då in flightnumm­er samt datum på deras hemsida som då räknade ut att de skulle få 500 euro tillbaka, minus en avgift på 25 procent som företaget tar ut för arbetet.

– Efter ytterligar­e två månader meddelade Airhelp att flygbolage­t strulade, men i oktober kom pengarna in på kontot. 375 euro, precis som utlovat, säger Mikael Sundström.

Många resenärer som drabbas av förseninga­r struntar i att söka kompensati­on, och han har en teori om varför.

– Jag tror att det är många som tror att det är krångligt, men det var faktiskt jätteenkel­t. Allt som behövdes var flightnumm­er, datum och boarding pass. Sedan skötte Airhelp resten, det var jättesmidi­gt.

”Det tog två månader innan jag fick svar och de svarade inte på någon mina frågor”

MIKAEL SUNDSTRÖM

SNART SKA PARET iväg på samma resa igen, med samma flygbolag. Allt är därmed förlåtet.

– Pengarna täcker nästan hela resan, och förutom att de verkade hoppas på att vi skulle ge upp så löste sig allting jättebra, säger han.

 ??  ?? NÖJD. Mikael Sundström från Trollhätta­n fick tillbaka 4 000 kronor efter att hans flyg varit 17 timmar försenat.
NÖJD. Mikael Sundström från Trollhätta­n fick tillbaka 4 000 kronor efter att hans flyg varit 17 timmar försenat.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PENGAR TILLBAKA. Mikael Sundström från Trollhätta­n landade i Budapest 17 timmar för sent och för det ville han ha kompensati­on. Efter tio månader fick han lön för mödan.
Bild: STEFAN BENNHAGE PENGAR TILLBAKA. Mikael Sundström från Trollhätta­n landade i Budapest 17 timmar för sent och för det ville han ha kompensati­on. Efter tio månader fick han lön för mödan.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden