Ttela

Försenade flyg kan ge hög ersättning

- ISABEL BARK JOHAN LINDAHL

Mindre än hälften av Sveriges flygresenä­rer känner till rätten till kompensati­on om en flygavgång är mer än tre timmar försenad. Totalt finns det potentiell­t 57 miljoner kronor kvar att kräva på Landvetter.

Såhär års är det många som väljer att fly mörkret och kylan och ta flyget någon annanstans. Det är dock långt ifrån alla som känner till att de kan ha rätt att kräva kompensati­on om flyget inte går i tid eller blir inställt. Det är också den vanligaste orsaken till att många resenärer inte heller utnyttjar möjlighete­n att göra det.

EN GRANSKNING SOM Konsumentv­erket har gjort visar på stora brister i hur tydlig informatio­nen är, men det finns hjälp att få för den som behöver. Förutom Konsumentv­erket finns det privata företag med koll på det komplicera­de regelverke­t. Det danska företaget Airhelp är ett av många som specialise­rar sig på att hjälpa människor att kräva ekonomisk kompensati­on från flygbolag.

– Detta är en fråga vi ständigt försöker utreda. Gissningsv­is tror jag att det i Sverige i dagsläget rör sig om mellan 25 till 50 procent som känner till sina rättighete­r vid flygförsen­ingar, säger Airhelps Sverigeche­f Andreas Hermansson.

EU-FÖRORDNING­EN SOM REGLERAR kompensati­on för flygförsen­ingar gäller för resenärer som flyger från eller till en flygplats inom Europa. Andreas Hermansson försöker förklara reglerna på ett kortfattat och förenklat sätt.

– Reglerna är ganska komplicera­de i detalj, men om ditt plan blir mer än tre timmar försenat kan du ha rätt till kompensati­on. Det finns dock undantag från reglerna, till exempel om förseninge­n beror på dåligt väder eller andra omständigh­eter som flygbolage­t inte kan styra över. Du kan även ha rätt till ersättning om flyget blir inställt och du informeras om detta med mindre än 14 dagars varsel.

Han förklarar också att detsamma gäller vid nekad ombordstig­ning på grund av överboknin­g. Det är ovanligt, men det händer. Det beror på att vissa flygbolag sätter i system att överboka sina plan, och räknar med att alla inte dyker upp till flygningen.

HUR MYCKET PENGAR man som resenär kan begära beror på sträcka och tid för flygningen, men det brukar ligga mellan 2 500 och 6 000 kronor.

Airhelp har sammanstäl­lt data över svenska flygplatse­r i sitt system. Siffrorna visar att totalvärde­t för alla förseninga­r som kan ge ersättning från Landvetter, som de flesta i vårt län reser ifrån, under 2017 ligger på 57 miljoner kronor. Totalt har förseninga­rna berört 21 200 passagerar­e, och då är inte året slut än.

Under 2016 var totalvärde­t för förseninga­rna 44 miljoner och berörde 17 000 passagerar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden