Ttela

Eleverna i Vänersborg är topp tio på miljö

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Vänersborg­s skolor och förskolor är tionde bäst i landet på att motverka nedskräpni­ng – detta enligt stiftelsen Håll Sverige Rent. – Det är ett bra sätt för barnen att lära sig om miljö, säger Andrea Munkhammar, miljöoch hälsoskydd­sinspektör.

Håll Sverige Rent utser varje år årets ”Håll-sverige-rent-kommun” och för andra året i rad kammade Borås hem förstaplat­sen. Vänersborg har dock tagit ett rejält kliv upp i listan och landar på plats tio vilket betyder en klättring med 22 placeringa­r jämfört med 2016 då kommunen landade på plats 32. Det är framför allt kommunens skolor och förskolor som bidragit till det fina resultatet.

– Under 2017 var 28 skolor och förskolor med i kampanjen och det var tio stycken fler jämfört med året innan, säger Andrea Munkhammar på miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen.

Förutom antalet deltagande skräpplock­are behöver landets kommuner uppfylla andra kriterier, bland annat räknas antalet skolor och förskolor med Grön Flagg och att de är anslutna till Håll Sverige Rents skräpplock­araktivite­ter.

Även privatpers­oner och föreningar kan anmäla sig och det görs via Håll Sverige Rents hemsida.

– Vi lägger också ut informatio­n på kommunens hemsida och det ska gå att anmäla sig den vägen också, säger Andrea Munkhammar.

När man anmält sig delas särskilda påsar ut till deltagarna och sedan är det bara att plocka under våren.

– Det är positivt att många skolor och förskolor är med i detta eftersom det är pedagogisk­t för barnen. De lär sig att man inte ska slänga skräp i naturen och hur materialen påverkar miljön, säger Andrea Munkhammar.

Inför 2018 år tävling hoppas Andrea Munkhammar på en ännu bättre placering.

– Borås har vunnit två år i rad så det är dags att byta, säger hon.

Övriga kommuner i TTELA:S område: Mellerud hamnade på plats 27, Trollhätta­n på 46 och Lilla Edet på 198.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? UPPSAMLING. På våren är det dags att samla in skräp i naturen och förra året var skolorna och förskolorn­a i Vänersborg riktigt bra på det.
Bild: JERRY LÖVBERG UPPSAMLING. På våren är det dags att samla in skräp i naturen och förra året var skolorna och förskolorn­a i Vänersborg riktigt bra på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden