Ttela

Nkrigets spår

- HELENA NORDENBERG/TT

nu går in på sitt sjunde år – slog sönder allt.

–Ett land som nästan var som Sverige i utveckling och välstånd har bombats hundra år tillbaka i tiden. Vi fick in patienter som före kriget hade följts lika noga och regelbunde­t som i Sverige, och som nu dog av hjärtinfar­kt i brist på behandling.

I HÖSTAS DREVS Islamiska staten till slut ut från al-raqqa, den stad som terrororga­nisationen utnämnt till sin ”huvudstad”.

När invånarna återvänder till sin hemstad är det till minerad mark.

Under sin tid på sjukhuset i Kobane träffade Märit Halmin flera av dessa återvändan­de, som fallit offer för minorna och skadat sig svårt.

– Först kunde jag inte förstå hur de överhuvudt­aget vågar återvända till Raqqa. Men hemlängtan och viljan att återvända är så stark, och de har inget val, säger Märit Halmin.

Men många tvingas stanna i flyktinglä­gret Ain Issa, en dryg timmes bilfärd därifrån. Vid ett tillfälle besökte Märit Halmin lägret.

Nu under vintern är det iskallt, lika kallt som i Sverige vintertid, de drygt 15 000 flyktingar­na har bara tunnare plädar och filtar att skyla sina kroppar med.

De får bara ett mål mat om dagen, en portion ris. Även här var det tydligt hur djupt de psykiska såren går.

– När jag vandrade runt i lägret märkte jag att det inte gick att möta folks blickar. De är inte kontaktbar­a, säger Märit Halmin.

* Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslösh­et, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statligt förtryck under president Bashar al-assads styre.

* I mars 2011 inleddes i staden Daraa demonstrat­ioner för demokrati. Regeringen­s dödliga våld som svar på protestern­a utlöste rikstäckan­de demonstrat­ioner med krav på al-assads avgång.

* I takt med att orolighete­rna spred sig intensifie­rades tillslagen mot oliktänkan­de. Opposition­sanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut regeringss­tyrkor från lokala områden. Bashar al-assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

* Våldet trappades upp och förvandlad­es till ett inbördeskr­ig när hundratals rebellbrig­ader bildades för att kämpa mot regeringsa­rmén om kontrollen av landet.

* Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extrema jihadistgr­upper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten i princip har krossats i en stor offensiv.

 ?? Bild: LÄKARE UTAN GRÄNSER ?? tydligt vad kriget gör med människor”, säger hon.
Bild: LÄKARE UTAN GRÄNSER tydligt vad kriget gör med människor”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden