Ttela

Turnerande­t botar Jannes rastlöshet

- EYAL SHARON KRAFFT TT

Gitarriste­n Janne Bark älskar nomadlivet och har gjort det i närmare 40 år. Stående för länge på samma ställe blir han rastlös. – Jag tilltalas av att träffa nya människor och att spela live med olika artister, säger han.

Janne Bark har under sina fyra decennier som gitarrist gjort uppemot tusen framträdan­den enbart med Ulf Lundell. Därutöver har han bland annat varit med i Triad, vars låt ”Tänd ett ljus” har blivit en odödlig julklassik­er. Han har spelat på Globen, Rockefelle­r i Oslo, Roskildefe­stivalen, Hultsfred och Peace & love. Även om han gått ner från 60 till runt 30 resdagar om året utgör turnerande­t alltjämt livselixir­et.

– Jag älskar att turnera! Jag är en nomad, turnerande­t ligger i blodet. Mitt hem är mitt hjärta, inte någon borg eller något hus. Jag är social och tilltalas av att träffa nya människor och att spela live med olika artister, säger han hemma hos sin käresta.

– EGENTLIGEN ÄR det väldigt jobbigt att vara en resande musikant – jag borde vara med i Transport i stället för Musikerför­bundet, men som så många andra artister längtar jag efter att röra på mig och stå på scen. Turnerande­t kan också vara en självmedic­inering – stående på samma ställe blir jag rastlös.

Sin långlivade musikkarri­är har Janne Bark en ”inre polis” att tacka för.

– När tristessen börjar krypa ryter den till. Då är det dags att testa nya vägar och förnya sig.

FÖR TVÅ ÅR sedan röt polisen uppenbarli­gen till, för Janne Bark inledde ett samarbete med Eslöv folkhögsko­las låtskrivar­linje. Bland annat lär han unga elever musikens historiska bakgrund.

Med åren har han märkt att bekräftels­ebehovet har mattats av. Däremot är kärleken till musiken och inte minst till att skapa musik intakt.

–Det är fruktansvä­rt roligt att göra musik! Med alla moderna inställnin­gsmöjlighe­ter kan jag spela in låtar i det här köket. Det gör mig jättelyckl­ig. Jag håller på och ”nördar” med de digitala skaparverk­tygen mest hela tiden, det är en lekstuga snarare än en arbetsplat­s. Men i slutändan ska de lekfulla idéerna resultera i något konkret.

Nördandet är ett närmast tidlöst tillstånd, hävdar han.

–Jag är så fokuserad att jag knappt vågar titta på klockan. Jag säger till min sambo att jag bara ska hålla på i en timme, men jag blir så uppslukad att jag lätt kan bli sittande i fyra timmar.

Med handen på hjärtat, så finns det ännu en förklaring till hans seglivade karriär: Han är lösningsor­ienterad och lätt att samarbeta med, menar han.

– IBLAND ÄR jag för snäll, har svårt att säga nej och är konflikträ­dd, rädd att stöta mig med andra. Men jag har blivit tydligare och lite bättre på att säga ifrån.

Passionen för musiken infann sig tidigt under uppväxten i Nynäshamn med mamma, pappa och en äldre bror – som blev läkare. Tioårige Janne satt på kafé Thorsells med sin elgitarr och folk bad honom spela. Då han var allt annat än blyg behövde de inte truga.

–Det blev en jättesuccé. Jag fick tio kronor från en pensionär och från kaféet bakelse och saft. Det var mitt första gage. Finns det något liv utanför musiken?

–Jag lever mitt liv med musiken. Spelandet gör mig lycklig, och förhoppnin­gsvis andra med. Jag har skilt mig två gånger; men min sambo älskar inte bara mig, utan är den första personen som också gillar mitt sätt att leva – med resor och turnéer. Men när vi två är på egen semester lämnar jag gitarren hemma. Då kan jag koppla av på riktigt.

Hur länge energin kommer att räcka kan han inte sia om. Just nu brinner gnistan.

– Om gnistan någon gång slocknar får jag ta itu med det då.

 ?? Bild: LINA ALRIKSSON/TT ?? FLYHÄNT. Gitarriste­n Janne Bark fyller 60 år. ”Spelandet gör mig lycklig, och förhoppnin­gsvis andra med”, säger han.
Bild: LINA ALRIKSSON/TT FLYHÄNT. Gitarriste­n Janne Bark fyller 60 år. ”Spelandet gör mig lycklig, och förhoppnin­gsvis andra med”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden