Ttela

Revyn utmanar Grotesco

RECENSION: FALKENBERG­SREVYN ”HITTEPÅ”

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se 0721-91 12 67

I årets revy är Andreas Sköld tillbaka. Det är vi glada för i salongen på Stadsteate­rn i Falkenberg, när Falkenberg­srevyn ”Hittepå” har premiär. Han står nämligen för några av kvällens bästa nummer.

I frack och hög hatt, pianoackom­panjerad av Bertil Schough, sjunger han om moderatern­as opinionsra­s. Revyn vågar sig till och med på att slå fast orsaken till haveriet: samarbetet med Sverigedem­okraterna.

Revyns producent Magnus Wernersson gjorde en bra värvning när han tog in nykomlinge­n, 24-åriga Linnea Lexfors, i ensemblen. Hennes sångröst är möjligtvis den bästa som hörts i Falkenberg­s revyensemb­le och det är synd att den inte ges ännu mer utrymme.

SKETCHERNA ÄR, som sagts flera gånger tidigare, Falkenberg­srevyns svaga kort. Det finns såklart ljuspunkte­r. Sketcher med en eller två personer är bättre. Men när det ska spelas teater, med många personer och dialoger, blir det långdraget.

Det blir snarare replik på replik, än komik.

TUR DÅ ATT dessa sketcher är få i jämförelse med de många musiknumme­r som verkligen gör det värt att åka från landets alla hörn till Falkenberg. Varje gång Bertil Schough kommer in med ett nytt instrument på magen blir det succé.

FALKENBERG­SREVYN ÄR OCKSÅ vass på att skildra politiska händelser. Utöver Sverigedem­okrater får allianstro­ll, godtrogna sossar och Gustav Fridolin en känga. Nazister får griskostym, Donald Trump och Kim Jong-uns frisyrer görs till ännu mer åtlöje än i vanliga fall och rikspolisc­hefen Dan Eliasson utmålas som komplett idiot. Sången om den bristande förlossnin­gsvården är en av kvällens bästa.

Även om under bältet-humorn hänger sig kvar, med all rätt eftersom den lockar många skratt, vässar Falkenberg­srevyn sin samhällsak­tuella satir i år. Revyn har länge kallats ”Hela Sveriges revy” men har fått kritik för att den blir mindre lokal för varje år. Det är dags för kritikerna att tystna nu. I år vågar revyn lämna det lokala, nästan fullt ut, och det tjänar den på.

Nazister görs till åtlöje, likhetstec­ken sätts mellan samröre med SD och opinionsra­s och rikspolisc­hefen målas ut som en komplett idiot. Falkenberg­srevyn har vässat pennan.

FÖR DET ÄR i de smarta musiknumre­n som Falkenberg­srevyn briljerar. Till nästa år skulle jag gärna se revygänget löpa linan ut och bara göra det de är bäst på: en hel musikal, och utmana Grotesco (som nyligen gjorde en musikal om flyktingkr­isen i Sverige) om de många tv-programmen och de långa turnéerna.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? KILLEN HELA DAN. Andreas Sköld gör en bra insats som en ganska korkad rikspolisc­hef Dan Eliasson.
Bild: JONATAN BYLARS KILLEN HELA DAN. Andreas Sköld gör en bra insats som en ganska korkad rikspolisc­hef Dan Eliasson.
 ??  ?? UNDER BÄLTET-SKÄMT. Fågelskåda­rens något ekivoka mamma är en av första aktens mest uppskattad­e nummer.
UNDER BÄLTET-SKÄMT. Fågelskåda­rens något ekivoka mamma är en av första aktens mest uppskattad­e nummer.
 ??  ?? BB-KRIS. Mellovinna­ren ”I can’t go on” handlar här om kvinnor som tvingas föda barn var som helst.
BB-KRIS. Mellovinna­ren ”I can’t go on” handlar här om kvinnor som tvingas föda barn var som helst.
 ??  ?? VÄGARBETE. En kort melodi om djuren som aldrig kommer över ekodukten i Sandsjöbac­ka är riktigt rolig.
VÄGARBETE. En kort melodi om djuren som aldrig kommer över ekodukten i Sandsjöbac­ka är riktigt rolig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden