Ttela

På webben

-

Se Marie Larsson visa de viktigaste styrkeövni­ngarna för löpare. gp.se

STYRKETRÄN­INGEN FÖR löpare handlar om flera olika saker. Musklerna ska tränas för att i löpsteget både kunna utveckla och bromsa kraft. Kroppen ska också tränas på att kunna använda sin elasticite­t, i stället för att gå enbart på muskelkraf­t.

– Fördelen med att träna upp sin elasticite­t är att det är gratis rent syremässig­t, säger Marie Larsson. Har du en bra elasticite­t kan du helt enkelt springa längre och snabbare med en lägre syrekonsum­tion, vilket gör att du inte behöver använda lika mycket energi.

Ett annat viktigt resultat av den löparspeci­fika styrketrän­ingen är att den ger en bättre hållning. Och en god hållning är en av nycklarna för den som vill lyckas med sin löpning.

– Går du till simhallen och tittar på en crawlkurs så pratas det otroligt mycket om hållning. Där ska du ligga spikrakt i vattnet. Och det förstår alla, för annars sjunker man. Men när de sen ska ut och springa då glömmer de hållningen. Problemet är bara att om du har en risig hållning när du springer sjunker du också, säger Marie Larsson, och fortsätter:

– TYVÄRR SITTER de flesta på kontor om dagarna, och när de ställer sig upp har de dålig hållning. Det är inte optimalt. Men med styrketrän­ingen kan du få bättre hållning.

”Tyvärr sitter de flesta på kontor om dagarna, och när de ställer sig upp har de dålig hållning”

Det gör att du orkar hålla uppe kroppen och du får ett mycket bättre löpsteg.

DEN SOM VILL styrketrän­a sig till bättre löpresulta­t behöver tänka på några saker. Till exempel att välja rätt övningar, och att göra dem på rätt sätt. Ett sådant exempel är den klassiska övningen plankan. Det är en övning som de flesta löpare känner till och som många också genomför med jämna mellanrum – men hur relevant den är för löpare kan diskuteras. I din löpning är det nämligen väldigt sällan som du behöver hålla överkroppe­n stilla samtidigt som du har båda fötterna i marken. Kombinerat med ett benlyft i plankposit­ionen blir den däremot genast mer relevant – eftersom en nyckel i ett bra löp-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden