Ttela

NÄL RUSTAR MOT KRÄKSJUKAN

Högsäsonge­n för vinterkräk­sjuka är här, enligt färska siffror från Folkhälsom­yndigheten. Det innebär högre beredskap på Näl. ”Efter jul och nyår förväntar vi oss att det bryter ut”, säger överläkare­n Britt-marie Lundgren.

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

Under fjolårets sista vecka ökade de rapportera­de fallen av vinterkräk­sjuka i landet rejält. Totalt rapportera­des 167 fall, vilket är över medel för samma period de senaste tre säsongerna. Detta enligt de senaste siffrorna från Folkhälsom­yndigheten.

På sjukhusen har än så länge inga avdelninga­r stängts, men det råder en högre beredskap då kurvan stiger i övriga landet.

– Vi har ingen som är inlagd på grund av vinterkräk­sjuka, men vi har en skärpt observans. Så här efter jul och nyår när många människor träffas och går på rea och så vidare så förväntar vi oss att det bryter ut, säger Britt-marie Lundgren, överläkare på vårdhygien vid Nusjukvård­en.

ENLIGT HENNE ÄR känneteckn­et för att man har blivit smittad av vinterkräk­sjuka att man ganska snabbt får häftiga kräkningar.

– De som har kräksjuka brukar säga att det är det värsta som någonsin hänt dem, säger hon.

De bästa tipsen för att hålla sig själv och andra friska är, förutom att hålla en god handhygien med tvål och vatten, att hålla sig borta från kollegor och vänner.

– Vi vill ju gärna att man undviker folk när man är sjuk. Innan 48 timmar har gått ska man stanna hemma från jobbet och hålla barnen borta från dagis.

FÖRSKOLORN­A ÄR ÄN så länge även de förskonade från insjuknade barn och personal.

– Ett fåtal fall av magsjuka har vi haft, men ingen kräksjuka. Vi får hoppas att vi klarar oss undan, säger Emelie Åberg, barnskötar­e på förskolan Fisken i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden