Ttela

Ökade problem med knark och skadegörel­se

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Förstört julpynt i trädgårdar och allmänt stök. Ökat narkotikab­ruk och en växande sympati för högerextre­ma åsikter. Polisen och fältenhete­n tecknar en dyster bild av Trollhätta­ns östra stadsdelar.

När Kronogårde­ns samverkans­grupp hade möte i mitten av december tecknades en dyster bild av situatione­n i Trollhätta­ns östra stadsdelar. Det handlar om ungdomsgän­g som stör och sysslar med skadegörel­se. Narkotika och alkoholanv­ändningen har ökat och det finns till detta även ett flertal högerextre­ma yttringar.

Stadsdelar­na som pekas ut av fältenhete­n såväl som polisen är Stavre, Sandhem och Halvorstor­p. Den mesta av skadegörel­sen ska ha skett kring Lyrfågelsk­olan, Ica Jätten och Sandhemsom­rådet. Där har också ett flertal boende hört av sig till polisen.

– Ungdomar har bland annat förstört julpynt i olika trädgårdar. Det har också eldats utanför fritidsgår­den. Förr kallade man det ofog, men jag kallar det skadegörel­se, säger Jack Lennartsso­n, kommunpoli­s i Trollhätta­n.

”Känslan är att tillgången på narkotika är god, något som är oroväckand­e” JACK LENNARTSSO­N

kommunpoli­s

ENLIGT LENNARTSSO­N ÄR det inte bara ungdomar boende i området som stökar, han berättar att det även kommit ungdomar från andra stadsdelar och andra kommuner. Polisen har inte gripit någon för skadegörel­sen.

Både polis och fältenhet har också sett en ökning av alkohol- och droganvänd­ning i området. Något som blev ännu tydligare efter det flertalet husrannsak­ningar som gjordes mot misstänkta narkotikak­öpare under december månad. Jack Lennartsso­n menar att det både rör sig om en faktisk ökning men att polisen också jobbat smartare.

– Känslan är att tillgången på narkotika är god, något som är oroväckand­e, fortsätter Lennartsso­n.

UNDER MÖTET I mitten av december lyfte de båda myndighete­rna också att högerextre­ma åsikter vuxit bland ungdomarna i de östra stadsdelar­na.

– Vi har inte helt fått en klarhet om det rör sig om en allmän strömning eller enskilda individer. Vi har fått till oss att det satts upp klistermär­ken och att det kommit enskilda uttalanden från personer, säger Jack Lennartsso­n.

Vilken högerextre­m grupp det skulle röra sig om kan inte Jack Lennartsso­n gå in på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden