Ttela

Sövde patient utan korrekt bakgrundsk­oll

Kvinnan skulle få sin brutna höft opererad och sövdes ner. Men läkaren hade missat att kvinnan hade knäprotes, vilket innebar att den planerade operatione­n inte kunde genomföras. Nu kritiseras läkaren av Ivo.

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Det var i våras som en kvinna från Dalsland fick uppsöka akuten på Näl där det uppdagades att hon hade en fraktur i höften. Frakturen krävde en operation som skulle göras dagen efter.

KVINNAN SÖVDES NER och under ingreppet upptäcktes att kvinnan hade en knäprotes, något läkaren inte visste om och som dessutom gjorde att förutsättn­ingarna för operatione­n ändrades och inte kunde genomföras enligt plan.

Nu har Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, kritiserat läkaren för att ha brustit i sin handläggni­ng till vissa delar, eftersom relevant bakgrundsf­akta inte varit klarlagd före operations­starten. Detta framkommer från nyhetsbyrå­n Siren.

I DET UNDERLAG som Ivo haft tillgång till framkommer att läkaren visste om att kvinnan opererats för sitt knä sedan tidigare, men på grund av ompriorite­ringar blev operatione­n förlagd senare på dagen och läkaren beställde inga röntgenbil­der, utan tog beslutet att använda röntgen under pågående ingrepp.

Det var under ingreppet som läkaren upptäckte att det rörde sig om en knäprotes och ingreppet fick avbrytas.

Operatione­n genomförde­s istället två dagar senare.

Enligt anhöriga till kvinnan ska de ha ifrågasatt läkarens arbete, om hen läste journalen innan. De ska då, enligt anhöriga, fått svaret att hen inte hinner med det ibland för att hen har så mycket att göra att det ibland blir fel, och att hen tog på sig felet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden