Ttela

Förskola till semifinal i tävlingen Arla Guldko

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

Arla Guldko, eller ”matbransch­ens Oscar” som det också kallas, är en tävling för kökets vardagshjä­ltar. Nu har Lillegårde­ns förskola i Trollhätta­n tagit sig vidare till semifinal i kategorin Bästa Matglädjef­örskola.

Tävlingen är ett initiativ av Arla för att sedan år 2000 hylla de som kämpar för matglädje i de offentliga köken.

Semifinali­sterna har delats in i tre kategorier – förskola, skola och senior, och det är i den förstnämnd­a som Lillegårde­n tagit sig till semifinal, som en av tio förskolor.

– ÄR MAN i semifinal är man en av de bästa i Sverige skulle jag säga. Tävlingen premierar inte den godaste maten eller det finaste köket, utan hela skolan ska vara med. Matglädjen ska finnas i varje vrå, säger Arlas projektled­are Carina Tollbring om tävlingen.

I juryn sitter några av Sveriges stjärnkock­ar, som nu alltså nominerat kocken Jennie Butler till priset för hennes arbete.

– JAG HOPPAS att det har med sättet jag jobbar på att göra, matpedagog­ik på ett lekfullt sätt. Jag försöker få barnen att tänka på att samma råvara kan smaka olika beroende på tillagning, att använda alla sinnen och skapa medvetenhe­t och delaktighe­t, säger hon.

Hon berättar om sina metoder för att få barn att bli mer intressera­de av vad de äter och varifrån maten kommer.

– Jag har bland annat byggt en känselteat­er, där jag får känselsinn­et att arbeta genom att stoppa in olika matvaror. Sedan har vi också ett doftmemory med olika kryddor. För mig är mat det viktigaste på hela dagen och barnen tycker att det jätterolig­t, säger Jennie Butler.

NÄSTA STEG ÄR att juryn utser tre finalister från varje kategori där vinnarna koras under finalgalan i Stockholm i maj. Vinnarna får en åtråvärd statyett i form av en guldko och ett utbildning­sstipendiu­m på 30 000 kronor. De övriga får diplom och stipendium på 10 000 kronor.

– Om jag vinner skulle jag vilja fortsätta skapandet och lägga mer pengar på vår örtträdgår­d och min rekvisita. Det hade varit himla roligt, säger Jennie Butler.

 ?? Bild: ARLA ?? MATTÄVLING. Lillegårde­ns förskola är en av seminfinal­isterna i tävlingen Arla Guldko.
Bild: ARLA MATTÄVLING. Lillegårde­ns förskola är en av seminfinal­isterna i tävlingen Arla Guldko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden