Ttela

Oklart om härkomst ska utredas vid sexbrott

- OWE NILSSON/TT

Regeringen har gett Brottsföre­byggande rådet (Brå) i uppdrag att utreda varför antalet anmälda sexualbrot­t ökat. I uppdraget ingår även att analysera om ökningarna gäller särskilda grupper av gärningspe­rsoner. Om det även innefattar gärningsmä­nnens härkomst blir upp till Brå att avgöra.

Antalet polisanmäl­da sexualbrot­t har ökat kontinuerl­igt under de senaste decenniern­a, konstatera­r regeringen i sitt reglerings­brev till Brå. Under de senaste fyra åren har även utsatthete­n för sexualbrot­t ökat, enligt Nationella trygghetsu­ndersöknin­gen.

2016 UPPGAV 2,4 procent av befolkning­en (16–79 år) att de har utsatts för sexualbrot­t, vilket motsvarar cirka 181000 personer. Det är en ökning jämfört med 2015, då 1,7 procent uppgav att de hade blivit utsatta.

Brå får nu i uppdrag av regeringen att belysa orsakerna till ökningarna sedan 2005. I uppdraget ingår också att ”i möjligaste mån” uppskatta den faktiska utveckling­en av sexualbrot­ten.

Brå ska analysera om ökningarna gäller särskilda typer av sexualbrot­t, tillvägagå­ngssätt, situatione­r – ”och i den mån det är möjligt gruppen gärningspe­rsoner”.

MODERATERN­A HAR KRÄVT att gärningsmä­nnens eventuella utländska bakgrund ska kartläggas. Från att inlednings­vis uttryckt skepsis gentemot detta, har justitiemi­nister Morgan Johansson (S) senare sagt att det är upp till Brå att avgöra.

Den öppna formulerin­gen ”gruppen gärningspe­rsoner” innebär dock en öppning för Brå att även ta med utländsk bakgrund. På Brå kan man dock i dag inte ge något besked om det även blir så.

– Det här uppdraget har ju precis kommit så vi håller på med att lägga upp arbetet och se vilka som ska jobba med det, så det är helt enkelt litet för tidigt att säga, säger Brå:s pressekret­erare Monica Landergård.

På justitiede­partemente­t säger man att beskedet från tidigare gäller, det vill säga att det är upp till Brå att avgöra om även utländsk bakgrund ska inkluderas.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? UTREDNING. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) har gett Brå i uppdrag att utreda ökningarna av antalet sexualbrot­t.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV UTREDNING. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) har gett Brå i uppdrag att utreda ökningarna av antalet sexualbrot­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden