Ttela

Rohani: Protester inte bara ekonomiska

- TT-REUTERS

Irans president Hassan Rohani tycks ge en släng till landets konservati­va garde. Demonstrat­ionerna som dragit över landet de senaste dagarna handlar inte bara om ekonomin, utan också om politiska krav, enligt Rohani.

Minst 22 människor har dödats och över tusen har gripits vid de regeringsk­ritiska protester som skakat Iran de senaste dagarna. Många sitter nu inspärrade i landets ökända fängelser, där tortyr och misshandel tillhör vanlighete­rna, enligt människorä­ttsgruppen Amnesty Internatio­nal.

Den officiella bilden har varit att demonstrat­ionerna främst riktat sig mot ekonomiska missförhål­landen och höjda matpriser. I själva verket är målet lika mycket landets konservati­va elit, antyder Rohani, som säger att ”folk har ekonomiska, politiska och sociala krav”.

– Det skulle vara en feltolknin­g, och dessutom en förolämpni­ng mot det iranska folket, att säga att de bara hade ekonomiska krav, säger Rohani, enligt den iranska nyhetsbyrå­n Tasnim.

Rohani har profilerat sig som en pragmatike­r och anses mindre konservati­v än många andra politiker i den islamiska diktaturen. Den högsta makten ligger dock hos den religiösa ledaren ayatolla Khamenei.

 ??  ?? Hassan Rohani.
Hassan Rohani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden