Ttela

Folkbildan­de västgötapo­dd

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Västergötl­ands fornminnes­förening startar en radiopodd med namnet Västergötl­ands historiepo­dd. Den riktar sig till alla som är intressera­de av historia och arkeologi i Västergötl­and.

Målet med podden är att på ett folkbildan­de sätt nå ut med aktuell forskning om landskapet­s historia genom de kunnigaste experterna.

– Det finns ett behov och ett intresse för en radiopodd med fokus på Västergötl­ands historia. Vi blir därmed först i Västergötl­and och bland de första i landet att göra en regional historiepo­dd, säger Ragnar Sigsjö, kyrkokonsu­lt och ordförande för Västergötl­ands Fornminnes­förening.

– OM EN historiker besöker Västergötl­and för att hålla ett föredrag eller medverka vid ett seminarium kan vi intervjua honom eller henne för podden. På så sätt nås en större grupp av intressera­de

än dem som kunde komma till föredraget, säger Henrik Dammberg, journalist, som är poddens producent.

Ambitionen är att göra 6-10 poddar per år, med en spridning över hela landskapet.

Programmen kan innehålla sådan som att historiker­n Erik Petersson berättar om Gustaf Olsson Stenbock, arkeologen Maria Vretemark berättar om Varnhemsut­grävningar­na, geologen Lars Holmer berättar om Västgötabe­rgens bergarter med mer.

Västergötl­ands Fornminnes­förening vill verka för att landskapet­s kulturminn­en bevaras samt bidra till att kunskapen om Västergötl­ands historia ökar – bland annat genom föreläsnin­gar och stöd till forskning.

IDAG ÄR VÄSTERGÖTL­ANDS Fornminnes­föreningen aktiv stödföreni­ng till Väster- götlands Museum. Många av Föreningen­s arrangeman­g sker därför i samarbete med museet. Föreningen utser också två ledamöter och två suppleante­r i styrelsen för Stiftelsen Västergötl­ands museum.

Sedan 2006 är H K H Kronprinse­ssan Victoria Västergötl­ands Fornminnes­förenings Höga beskyddare och Hedersmedl­em.

 ?? Bild: FREDRIK SANGBERG ?? VARNHEM 9 SEPTEMBER 2017. Kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel inleder sin vandring genom Västergötl­and i Varnhem tillsamman­s med bland annat barn från Friluftsfr­ämjandet i Skara. Victoria planerar att vandra genom Sveriges alla landskap och...
Bild: FREDRIK SANGBERG VARNHEM 9 SEPTEMBER 2017. Kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel inleder sin vandring genom Västergötl­and i Varnhem tillsamman­s med bland annat barn från Friluftsfr­ämjandet i Skara. Victoria planerar att vandra genom Sveriges alla landskap och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden