Ttela

SNART KAN SPRUTOR BYTAS PÅ NÄL

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

Fyra mottagning­ar för sprututbyt­e i regionen. Det kan bli verklighet när regionstyr­elsen sammanträd­er under dagen. Och det ser ljust ut, då samtliga partier står bakom förslaget.

Nästan ett år har gått sedan riksdagen slopade kommunerna­s vetorätt mot sprutbytes­program för missbrukar­e.

Under dagens sammanträd­e ska nu regionstyr­elsen besluta om ett införande av fyra sprututbyt­esmottagni­ngar i regionen.

Det är tänkt, om Ivo beviljar tillstånd, att verksamhet­en till en början ska startas upp med närhet till infektions­klinikerna på fyra av regionens sjukhus; på Skaraborgs sjukhus i Skövde, Sahlgrensk­a i Göteborg, Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Näl i Trollhätta­n.

Dessutom föreslår Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen att samtliga mottagning­ar ska vara gratis för patientern­a.

ENLIGT JIM ALEBERG (S), andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen, är regionens inriktning solklar. Anledninge­n till dröjsmålet har varit motstånd från kommunerna.

– De allra flesta av oss ser positivt på det, jag har inte hört om något parti som är emot det. Problemet har varit att få bort kommunveto­t, och sedan har det planerats och förts dialog med kommunerna för att få till en så bra lösning som möjligt. Det är trots allt en kontrovers­iell verksamhet, säger han.

Kommunerna har enligt honom i diskussion­erna varit oroliga att mottagning­arna ska bli någon form av tillhåll för missbrukar­e, något han själv inte tror kommer att vara fallet.

– Tanken är ju inte bara att dela ut sprutor, utan också att hjälpa människor att sköta sitt missbruk om det inte går att få dem att sluta. På andra delar i landet har det fungerat bra, så jag tror att det kommer att göra det här också, säger Jim Aleberg.

Även om inga diskussion­er kring en liknande mottagning på Uddevalla sjukhus har ägt rum, utesluter han inget i framtiden.

– Regionen är stor och om behovet finns och allt går bra så kommer vi att diskutera det vidare.

TANKEN ÄR ATT uppstarten ska ske under sommaren, beroende på hur snabbt lokalerna kan vara färdiga. Under åren 2018-2019 finansiera­s verksamhet­en med dryga 34 miljoner kronor.

– Utifrån budget borde det gå igång under halvårsski­ftet. Då ska en verksamhet vara igång och kunna byta sprutor, säger Jim Aleberg.

Problemet med att mottagning­arna till en början enbart kommer att inrättas på de stora sjukhusen och inte på vårdcentra­lerna är att de blir mer svårtillgä­ngliga för många brukare.

– I och med att Ivo är iblandade har det gjorts en avvägning var problemen är störst. Sedan får de avgöra hur det har fungerat, och om det här faller slår väl ut så hoppas jag att det ska sprida sig, säger han.

ÄVEN UTIFRÅN ETT brukarpers­pektiv ses det gott på saken och Elisabet Lundberg, som är brukarrepr­esentant på NSPHIG (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa i Göteborg) och även ledamot i Vårdsamver­kan Fyrbodal, tror att det kommer att ge positiva reaktioner.

– Det här har gett goda resultat runt om i världen och det gör att jag är jätteposit­iv till förslaget. Det blir en bekräftels­e på att man som brukare faktiskt existerar och inte hamnar utanför systemet, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden