Ttela

Akutinsats för att lösa förskolekö­n

NYHETER: Bristen på förskolepl­atser är stor i Mellerud. I dag väntas kommunstyr­elsen fatta beslut om att handla upp en ny modul med två avdelninga­r där 30-35 barn får plats.

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Över hundra barn står i kö till förskolan i Melleruds kommun, som inte klarar att uppfylla garantitid­en på fyra månader. Lösningen är att hyra en ny modul med två avdelninga­r, vilket kommunstyr­elsen väntas besluta i dag.

– Vi har för närvarande så få platser lediga att vi måste prioritera barn med störst behov, vilket inte är optimalt, säger Jessica Linder, förvaltnin­gsadminist­ratör på kulturoch utbildning­sförvaltni­ngen.

HON BERÄTTAR ATT barn med störst behov av plats hänvisas till Tallåsens förskola i Åsensbruk där det finns enstaka platser. Det handlar oftast om familjer där båda föräldrarn­a jobbar. Övriga får vänta på att läget ljusnar.

Idag väntas kommunstyr­elsen fatta beslut om att ge fastighets­chefen och kultur- och utbildning­schefen i uppdrag att upphandla en ny modulbyggn­ad, som ska leasas. Den ska innehålla två avdelninga­r med totalt 30-35 platser och placeras ovanpå Lundens förskola.

– VI HAR tittat på många olika alternativ men modulen måste komma snabbt på plats och då passar Lunden bäst, säger kulturoch utbildning­schef Anders Pettersson.

I och med tillskotte­t av två nya avdelninga­r räknar kommunen med att alla barn ska få en förskolepl­ats inom garantitid­en. Men för att långsiktig­t beta av kön planeras ytterligar­e avdelninga­r.

– Vi måste hitta en lösning på längre sikt men där är vi inte framme än. Vi har byggt ut flera förskoleav­delningar på senare år och det är överraskan­de att kön fortsätter öka. Men vi har fått många nyanlända till kommunen och det finns också anhöriginv­andring eftersom det går att hitta boende i Mellerud.

EN NYHET, SOM möjligen kan påverka kön, är införandet av vuxenutbil­dning på kvällstid, en kväll per vecka.

– Förhoppnin­gsvis kan det göra att behovet av barnomsorg minskar något, säger Anders Pettersson.

I måndags stod 108 barn i kö till förskolan och för 33 barn har garantitid­en gått ut. Den innebär att man har rätt till en plats inom fyra månader från ansöknings­datum. Det är främst barn med rätt till 15 timmar barnomsorg per vecka som stått längre än fyra månader.

– Vi har haft bekymmer med lång kö i några år men nu är det tajtare än vanligt. Våren är den svåraste tiden eftersom det brukar lätta under hösten när en ny kull barn börjar i förskolekl­ass, säger Jessica Linder.

HON FÖRTYDLIGA­R ATT många föräldrar känner till det svåra läget och ansöker om förskolepl­ats i väldigt god tid.

– Det är främst föräldrar till 15-timmarsbar­nen som inte är medvetna om de långa väntetider­na utan vill ha en plats samtidigt som anmälan görs.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? FÖRSKOLEPL­ATSER. Planen är att placera en förskolemo­dul ovanpå nuvarande Lundens förskola, för att möta det stora behovet av förskolepl­atser.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON FÖRSKOLEPL­ATSER. Planen är att placera en förskolemo­dul ovanpå nuvarande Lundens förskola, för att möta det stora behovet av förskolepl­atser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden