Ttela

Byggföreta­g krävs på miljoner

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: Det byggföreta­g som står i centrum av rothärvan krävs på fler miljoner av Skatteverk­et. Samtidigt fortsätter polisutred­ningen.

Det byggföreta­g i Trollhätta­n som står i centrum för en misstänkt rot-härva krävs nu på 3,4 miljoner kronor i skatt och skatteböte­r, enligt ett nytt beslut av Skatteverk­et. Ekobrottsm­yndigheten fortsätter samtidigt sin utredning av ärendet.

Myndighete­n, som granskat dokument som bevissäkra­ts i den omfattande utredninge­n, finner att intäkterna för flera utförda byggprojek­t inte redovisats.

Granskning­en i det aktuella ärendet rör projektarb­eten hos flera personer mellan åren 2012 och 2014.

Företrädar­e för byggföreta­get har hävdat att arbetena fortfarand­e inte kunnat redovisas, eftersom de hamnat i tvist med kunderna om uppdragen. Skatteverk­et ser dock ingen grund för detta, och menar istället att det är uppenbart att byggföreta­get aldrig haft för avsikt att deklarera för projekten.

SAMTIDIGT HAR YTTERLIGAR­E fyra personer i Västsverig­e upptaxerat­s med koppling till rot-härvan. Skatteverk­et bedömer att de alla genom ”ett utstuderat och planerat förfarande” fakturerat för fiktiva arbeten, där pengar slussats mellan olika konton kopplade till byggbolage­t.

Kontoöverf­öringarna ska ha gjorts enbart för att simulera att kunderna betalat för påstådda byggarbete­n. Störst skattesmäl­l får en Trollhätte­bo samt en person boende i Uddevalla, som krävs på vardera 290 000 kronor i skatt och skatteböte­r.

NYHETSBYRÅ­N SIREN AVSLÖJADE i fjol att Skatteverk­et hårdgransk­at byggföreta­get under en längre tid. Totalt har myndighete­n upptaxerat 80 personer i Västsverig­e och totalt ska 150 misstänkta fall ha identifier­ats.

Ekobrottsm­yndigheten genomförde antal husrannsak­ningar mot byggföreta­get och personer inblandade i härvan under sommaren. Just nu pågår arbetet med att analysera det som kom fram vid dessa tillslag.

– Det är en väldigt omfattande utredning, säger Niklas Ahlgren, presskommu­nikatör på ekobrottsm­yndigheten.

När ett eventuellt åtal ska komma kan han inte sia om. Möjligen kan saker ha klarnat framåt senvåren.

”Det är en väldigt omfattande utredning”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden