Ttela

Myt att Sverige är ett paradis för start-ups

NÄRINGSLIV. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) tycker att det går bra för Sverige. Genom hela mandatperi­oden har hennes mantra varit att svensk ekonomi går som tåget och att vi har råd att investera.

- KARIN PIHL

Sett till Bnp-tillväxten och sysselsätt­ningen har hon rätt. Det beror dock inte främst på regeringen­s politik, utan på att vi befinner oss på toppen av en högkonjunk­tur.

För att säkra välståndet även i framtiden behövs en god tillväxtpo­litik. Och för att en sådan ska vara möjlig måste Sverige ha goda konkurrens­fördelar jämfört med andra länder. Tyvärr pekar mycket på att Sverige inte står sig så bra som regeringen ofta ger sken av, menar en ny rapport från forsknings­stiftelsen Entreprenö­rskapsforu­m.

I SVERIGE HAR vi länge varit stolta över svenska flaggskepp som Ericsson, Volvo och Electrolux. Men globaliser­ingen gör att svensk tillväxt inte kan förlita sig på de gamla, stora företagen. Framtidens ekonomiska utveckling är beroende av att små företag har möjlighet att växa i Sverige. Och på den fronten ser det dystert ut.

Entreprenö­rskapsforu­ms rapport visar att andelen svenska entreprenö­rer som tror sig kunna anställa 20 personer eller fler inom fem år inte ens ligger på tio procent, vilket är lågt i en internatio­nell jämförelse. Andelen snabbväxan­de företag är också låg sett till befolkning­sstorleken. Att Sverige skulle vara ett paradis för start-ups är alltså en myt. Detta har flera förklaring­ar.

EN ÄR BYRÅKRATIN som svenska företag tampas med. Men den enskilt största orsaken till att små och mellanstor­a svenska företag inte kan växa i önskad takt är att det inte finns någon att anställa. Mer än vart fjärde rekryterin­gsförsök misslyckas.

Politiker talar ofta om att Sverige är och ska vara en kunskapsdr­iven ekonomi. De gör dock inte mycket för att säkra att det ska förbli så även i framtiden. Svenska studenters kunskaper sjunker i stadig takt. I dag måste högskolorn­a i många fall lägga undervisni­ngen på gymnasieni­vå. Nyligen skrev forskaren James Flynn att Iq-nivåerna sjunker i Skandinavi­en, som ett resultat av att utbildning­en blivit sämre med mindre fokus på matematik och logik. Detta drabbar givetvis svenska företag, som inte hittar arbetskraf­t med rätt kompetens.

MAN KAN INVÄNDA att vi ju kan locka internatio­nell arbetskraf­t. Men de rekordhöga marginalsk­atterna och till den katastrofa­la bostadsmar­knaden gör att högutbilda­de har goda anledninga­r att välja bort Sverige. Bristen på bostäder gör att Sverige förlorar 21 miljarder kronor om året i utebliven tillväxt, enligt rapportför­fattarna. Detta borde engagera politikern­a mer än höjt barnbidrag och vinststopp för friskolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden