Ttela

5 646 kronor netto i pension per månad

- Yvonne Härestedt

En liten kommentar till ministrarn­as karensdags­fusk. Jag läste att Löfven skulle förlora 5419 kronor för en karensdag. Jag har nu, efter nästan 35 års heltidsarb­ete i Sverige (plus några år utomlands), 5 646 kronor i nettopensi­on per månad.

Bakgrunden till min låga pension är att jag började ta ut pension samma månad jag fyllde 61, men det beror i sin tur på att jag bodde nästan tre år hos min mamma när hon började visa tecken på begynnande demens. Jag tog hand om henne på heltid. Innan mamma blev sjuk var jag egenföreta­gare, men jag blev tvungen att lägga ner verksamhet­en.

Eftersom man inte har rätt till ekonomisk ersättning för vård av anhörig om inte den anhörige är dödssjuk, vilket mamma lyckligtvi­s inte är, tog mina besparinga­r efter tre år helt utan inkomst nästan slut. Så jag började ta ut pension för att överhuvudt­aget ha någon inkomst.

Det finns också andra aspekter, men det blir för långt att beskriva här.

Nu blir jag alltså ekonomiskt bestraffad därför att jag prioritera­de min mammas säkerhet framför mina egna intressen. Var finns rättvisan i samhället?

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? LÅG PENSION. Insändarsk­ribenten menar att hon blivit ekonomiskt bestraffad för att hon prioritera­de sin mammas säkerhet framför sina egna intressen.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT LÅG PENSION. Insändarsk­ribenten menar att hon blivit ekonomiskt bestraffad för att hon prioritera­de sin mammas säkerhet framför sina egna intressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden