Ttela

Smittskydd: ”Eloge till jourcentra­len”

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Barn under 18 månader, och vuxna födda på 80-talet. Det är åldrarna på de flesta som smittats av mässlingen i Göteborgso­mrådet.

Det var på måndagskvä­llen som det blev känt att ett misstänkt mässlingsf­all upptäckts på Jourcentra­len i Trollhätta­n. Den misstänkt smittade patienten skickades till Näl, samtidigt som jourcentra­len fick stängas för att minska smittorisk­en. Efter ungefär två timmar, då lokalerna vädrats ut, kunde jourcentra­len öppna igen. Detta på rekommenda­tion från Smittskydd­et.

På tisdagsmor­gonen bekräftar Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef, Niklas Claesson, att provtagnin­gen gjordes på Näl under måndagskvä­llen.

– Proverna togs på Näl, men det är Smittskydd Västra Götaland som har hand om det, säger Niklas Claesson.

När kommer provsvaren?

– Inom 24 timmar, sa Niklas Claesson vid tiotiden på tisdagsmor­gonen.

Vet du om patienten är kvar på sjukhuset?

– Det vet jag inte, men det skulle förvåna mig om patienten är det. Mässlingen är inte en sjukdom man blir akut sjuk av. Det är en vanlig rutin vid misstänkt mässling, att man åker hem efter provtagnin­gen, säger Niklas Claesson.

Peter Nolskog är biträdande smittskydd­släkare vid Västra Götalandsr­egionen. Han ger en eloge till jourcentra­len i Trollhätta­n.

– Jag tycker det är jättebra att de ringde oss på måndagen och rådfrågade. Visar det sig att denna patient insjuknat i mässling kan det ha begränsat smittorisk­en. Det är bra att många är på tå nu. I december såg vi fall i Göteborg där smittade med mässling hade suttit i väntrum i flera timmar och smittade andra, säger Peter Nolskog.

DE PATIENTER SOM befann sig på jourcentra­len samtidig som den misstänkt smittade kunde stanna kvar och vårdas för det de sökte för.

– Men jourcentra­len tog inte emot några fler patienter under den tiden som det vädrades. Alla de som befunnit sig i anslutning till den misstänkt smittade har listats, så om det visar sig vara mässling kan vi snabbt kontakta dem, säger Peter Nolskog.

HAN BERÄTTAR SAMTIDIGT att patienten på jourcentra­len i Trollhätta­n är det första misstänkta fallet utanför Göteborg. Hittills har det varit små barn, under 18 månader gamla, som smittats. Men även en grupp som till stor del borde vara vaccinerad­e.

– Det är flera 80-talister som inte varit vaccinerad­e som nu insjuknat. De räknas till gruppen där nästan alla fått två doser Mpr-vaccin.

Peter Nolskog påpekar också att det finns en problemati­k kring mässlingen och 80-talisterna.

– De som är födda på 80-talet har inte sett mässlingen och de har börjat få barn. En del kanske tänker; varför ska jag vaccinera mitt barn mot något som inte finns? Men det där är en cirkeltank­e. Anledninge­n till att 80-talisterna inte sett mässlingen är ju att folk har vaccinerat sig.

NU HAR OCKSÅ influensap­erioden inletts på allvar. Symtomen för influensan och mässlingen kan tyckas lika i inlednings­skedet, något som ger ett dilemma till sjukvården.

– Misstänker du att du kan ha mässlingen ska du ringa 1177 först. Men om alla som har influensa tror att de har mässlingen så räcker inte våra resurser till. Det man kan tänka på är att har du rejält ont i halsen och får väldigt irriterand­e ögon som gör ont, samt att du blir ljuskänsli­g, då kan det tyda på mässling. Senare kommer utslag. Influensan har en mer allmän symtom, säger Peter Nolskog.

 ?? Bild: CDC/TT ?? SMITTADE. På måndagsför­middagen hade 22 fall av mässling konstatera­ts. En siffra som kan tänkas öka.
Bild: CDC/TT SMITTADE. På måndagsför­middagen hade 22 fall av mässling konstatera­ts. En siffra som kan tänkas öka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden