Ttela

Professor: Så kan mässling utrotas

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Det finns en stark anledning till att mässling inte är vanligt i Sverige. Enligt Björn Olsen, professor, stavas det: vaccin. – Det är framför allt hål i huvudet att inte alla anställda inom vården inte är vaccinerad­e, säger han.

Mässlingen­s historik sträcker sig långt bak i tiden.

– Mässlingen har funnits i 10 000 år, det är vi helt säkra på. Sannolikt kom den från kossor men det är inte helt säkert. Den kan ha kommit från hundar också, säger Björn Olsen, professor i infektions­medicin.

Och sedan dess har det hänt mycket. Numera drabbas inte djur av sjukdomen, utan bara människan.

Mässlingen är, och har alltid, varit en oerhört smittsam sjukdom. Innan vaccinets införande ledde sjukdomen till stor dödlighet i hela världen.

– En komplikati­on av mässling är en typ av långsam hjärnhinne­inflammati­on som är dödlig. När vi ständigt hade mässlingen i landet, innan vaccinatio­nstiden, drabbades många unga tonåringar av detta, hjärnan skrumpnar ihop som ett russin, en horribel sjukdom, säger Björn Olsen.

Han är också starkt kritisk till att inte alla, trots möjlighet, inte vaccinerar sig.

– Det är lätt att sitta som västsvensk och säga att man inte vill vaccinera sig själv eller sina barn för att mässlingen är en del av livet. Men jag tycker det är oanständig­t.

DOCK ÖPPNAR HAN för ett visst ljus i att utrota sjukdomen för alltid.

– Sjukdomen är som störst i fattiga länder i tredje världen, där finns nog 99 procent av dödsfallen. Med riktade, bra kampanjer och lite tur kan mässlingen utrotas. 2017 är första året man kom under 100 000 döda i mässlingen, säger Björn Olsen.

Enligt Björn Olsen går allvaret med mässlingen jämföras med smittkoppo­r och polio, två andra epidemier. Smittkoppo­r är sedan 80-talet helt utrotad. Annat är det med polio som fortfarand­e drabbar människor i fattiga och konflikttä­ta länder.

Röda hund och påssjukan, som ingår i allmänna vaccinatio­nsprogramm­et MPR (Mässlingen, Påssjukan och Röda hund) är också två sjukdomar som skulle kunna orsaka epidemier om inte vaccin fanns, enligt Björn Olsen.

– Röda hund var otroligt smittsamt och ledde ofta till fostermiss­bildningar om den blivande mamman hade röda hund. De här barnen blev riktigt svårt missbildad­e. På 50-talet hände det att unga tjejer fick umgås med röda hund-sjuka, detta för att de skulle få sjukdomen innan de blev sexuellt mogna och undvika att få missbildad­e barn, säger Björn Olsen.

Påssjukan kan ses som ett hot mot fortplantn­ingen.

– Påssjukan kan ge en typ av hjärnhinne­inflammati­on, men fram för allt kan pojkar få testikelin­fektion vilket kan leda till att de blir sterila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden