Ttela

”En stor dag för oss”

LILLA EDET: DYGNET RUNT-BEMANNING PÅ STATIONEN Nu kan räddningst­jänsten i Lilla Edet rycka ut på olyckor och bränder på 90 sekunder dygnet runt, året om. – En förändring till det bättre, säger områdesche­fen Göran Andersson.

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Lilla Edet ingår sedan ett år i Södra Bohusläns räddningst­jänstförbu­nd som från och med den 8 januari jobbar efter ett nytt schema.

FÖRÄNDRING­ARNA GÄLLER HELA området där även Tjörn och Stenungsun­d ingår. Den största och mest betydelsef­ulla förändring­en för befolkning­en i Lilla Edet är att stationen numera är bemannad dygnet runt, året om.

Det innebär att två ur personalen kan rycka ut inom 90 sekunder på olyckor och bränder.

– Vi når ut snabbare och vi gör skillnad för medborgarn­a, säger områdesche­fen Göran Andersson när TTELA hälsar på i brandstati­onen under den första dagen med nyordninge­n.

GÖRAN ANDERSSON KALLAR förändring­en för den viktigaste under hans 20 år på Lilla Edets räddningst­jänst.

– Det här är en milstolpe i Lilla Edets räddningst­jänsthisto­ria vill jag påstå. Det här är en stor dag för oss och vi har jobbat länge för detta. Den politiska viljan har också funnits där och vi har alla dragit åt samma håll, säger Andersson.

Tidigare ryckte man ut inom 90 sekunder endast mellan 06.00 och 18.00. Kvällar och nätter blev uttrycknin­gstiden sex minuter, personalen hade då jour i hemmet.

STYRKELEDA­RE JAN A Linde och brandmanne­n Peter Juurinen tog det första historiska arbetspass­et, från 07.00 måndag till 07.00 på tisdag morgon, och spenderade alltså natten på stationen.

– Utöver de två som rycker ut inom 90 sekunder har vi fyra till som kan ansluta inom sex minuter. Så totalt sett har vi alltid tillgång till sex man i Lilla Edet, säger Göran Andersson som påpekar att tiden är en viktig faktor, både gällande mänskligt lidande och materiella skador.

– En brand i bostadshus kostar 500 kronor i sekunden, enligt försäkring­sbolagen. Så att kunna begränsa även en liten brand från att sprida sig är mycket värdefullt.

BEHÖVER LILLA EDET-PERSONALEN

ytterligar­e förstärkni­ng kommer det i första hand från Stenungsun­d, men även andra räddningst­jänster kan komma i fråga.

Vid trafikolyc­kor gäller ett samverkans­avtal där flera grannkommu­ner hjälper varandra.

”En brand i bostadshus kostar 500 kronor i sekunden, enligt försäkring­sbolagen” GÖRAN ANDERSSON

områdesche­f

 ??  ?? BEMANNING. Jan A Linde, Göran Andersson, Peter Juurinen och Oscar Lundin, var på plats under den första dagen bär att två ur personalen kan rycka ut inom 90 sekunder på olyckor och bränder.
BEMANNING. Jan A Linde, Göran Andersson, Peter Juurinen och Oscar Lundin, var på plats under den första dagen bär att två ur personalen kan rycka ut inom 90 sekunder på olyckor och bränder.
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? med dygnet runt-bemanning på stationen i Lilla Edet. Det nya schemat inne-
Bild: PASI HAKOPURO med dygnet runt-bemanning på stationen i Lilla Edet. Det nya schemat inne-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden