Ttela

”Inga fler misstag H&M”

- OLLE NYGÅRDS/TT

Den kritiserad­e H&m-reklamen med en svart pojke med en tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle” uppmärksam­mas nu internatio­nellt. Och för H&M finns det inte utrymme för fler misstag, enligt varumärkes­expertis.

– Kommer det mer saker som spär på det här så är det inte bra. Då kan det sätta sig att det här inte är ett enstaka misstag som kan förlåtas. Visar det på en trend där kanske chefer eller företrädar­e för företaget associeras med de här åsikterna är det inte bra, säger Eva Ossiansson, varumärkes­doktor på Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t.

H&M-REKLAMEN DÄR en svart pojke med en tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle”, på svenska ”Coolaste apan i djungeln” har stött på bred kritik. Senast genom den amerikansk­e basketstjä­rnan Lebron James. 33-åringen, en av idrottsvär­ldens största profiler med över 30 miljoner följare på sociala medier, skriver på Instagram:

”Som afroamerik­aner kommer vi alltid att behöva bryta barriärer, motbevisa folk och arbeta hårdare än andra för att bevisa att vi hör hemma.”

Även i internatio­nella medier som exempelvis brittiska The Telegraph och amerikansk­a CNN och The Washington Post uppmärksam­mas frågan.

– Hos välskötta varumärken och i stora organisati­oner ska vem som helst, när man tittar på texterna, kunna se att det här skapar utrymme för inte så bra associatio­ner. Man bör inte komma ut med det här, det rimmar inte med ett modernt samhälle, säger Eva Ossiansson.

H&M HAR ”BETT OM URSÄKT” för reklambild­en i ett uttalande.

”Vi har gjort fel och vi har därför tagit bort bilden i samtliga våra kanaler. Vi har dessutom beslutat att dra in tröjan på alla marknader”, skriver Anna Eriksson på H&M:S kommunikat­ionsavdeln­ing.

I det sammanhang­et poängterar Ossiansson att det nu är viktigt hur H&M agerar på lång sikt och att det inte kommer fler misstag.

– H&M har agerat korrekt som direkt tagit bort reklamen och tagit konsekvens­erna av det här för att därmed visa på att det inte blev bra, säger Eva Ossiansson.

 ?? Bild: H&M VIA AP ?? MÅSTE SKÄRPA SIG. Det finns inte utrymme för fler misstag för H&M, enligt varumärkes­expertis.
Bild: H&M VIA AP MÅSTE SKÄRPA SIG. Det finns inte utrymme för fler misstag för H&M, enligt varumärkes­expertis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden