Ttela

Yckerna”

- CARL CATO/TT

2017: 50,1 miljoner liter (siffran avser nov 2016 t.o.m. nov 2017)

2016: 48,3 miljoner liter

2015: 41,2 miljoner liter

2014: 34,9 miljoner liter naren är att de har druckit alkohol och energidryc­k. Man kan inte visa att det är anledninge­n till dessa plötsliga dödsfall, just eftersom de är döda, men man kan visa att de som inte har dött av det har uppvisat påtagliga effekter på hjärtats funktion, säger han.

På sin sajt konstatera­r Livsmedels­verket att flera stora studier slagit fast att energidryc­ker inte är farliga ”vid en måttlig konsumtion”. Den inställnin­gen delar Mark Personne, överläkare vid Giftinform­ationscent­ralen.

– Så länge koffeinhal­ten är så stor som den är i de drycker som säljs lagligt så ser vi inte någon akut förgiftnin­gsrisk, säger han.

ENLIGT MARK PERSONNE får Giftinform­ationscent­ralen relativt ofta samtal till sin jourtelefo­n med frågor om energidryc­ker, från såväl personal inom vården som allmänhete­n.

– Däremot får vi inte så många allvarliga tillbud, säger han.

Peter Munkhammar tycker ändå att man ska ta det säkra för det osäkra och anser att om Livsmedels­verket inte förespråka­r en 18-årsgräns, så är det upp till verket att bevisa att dryckerna är ofarliga för barn.

– Innan man är björnsäker på att barn kan dricka det här tycker jag att de ska bort från hyllorna och bara säljas till vuxna, säger han.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden