Ttela

Hållbar mat för årets mästerkock

- LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

Sveriges mästerkock är tillbaka i TV4. I den åttonde säsongen utmanas deltagarna med hållbarhet­stänk och grön matlagning. – Det ligger väldigt mycket i tiden, säger jurymedlem­men Mischa Billing.

Nivån på deltagarna i Sveriges mästerkock höjs för varje säsong – tack vare Sveriges mästerkock. Mischa Billing tror att programmet har spelat en central roll för det ständigt ökande matintress­et i landet.

– Nu har vi med sådana som har tittat på det sedan de var barn, de har blivit skolade av Mästerkock­en. Det är ju åttonde säsongen och började man titta när man var 12 år så är man 20 nu. Det har blivit någon form av amatörkock­skola, vilket är väldigt charmigt – och lite skrämmande för Leif och Markus, att de har varit med så länge, säger hon.

LEIF MANNERSTRÖ­M OCH Markus Aujalay har suttit i juryn sedan starten 2011. Mischa Billing gör sin fjärde säsong och tycker att de tre jurymedlem­marna kompletter­ar varandra på ett utmärkt sätt.

– Vi är ju olika rent profession­ellt. Leif med sin klassiska husmanskos­t, Markus med sin mat från hela världen och jag som fokuserar mycket på smak och doft. Det gör att deltagarna blir granskade ur tre olika perspektiv, säger hon.

I den nya säsongen av Sveriges mästerkock, som har premiär i kväll, vill produktion­en visa att man hänger med i debatten. Det blir därför en del fokus på hållbarhet.

– Vi har ett inslag av det, att man ska ta tillvara på allt. Överlag har det också under de senaste säsongerna blivit ett tydligare fokus på grönsaker och tillagning av dessa, säger Mischa Billing.

APROPÅ DET SÄGER hon att det är många som brukar fråga vad som händer med alla råvaror i programmet­s välfyllda skafferi.

– Och de tas ju tillvara på olika sätt. En del går till produktion­en, de kan ta hem lite lök eller så, men den stora delen skänks till behövande. Det är ordentligt uppstyrt, säger Mischa Billing.

I övrigt utlovar hon en spännande säsong – och mycket känslor.

– Det blir ju det när deltagarna satsar så himla mycket. De satsar hela sitt hjärta och det är klart att man blir berörd av det, säger Mischa Billing.

 ?? Bild: PÄR BÄCKSTRAND/TV4 ?? DOMARE. Leif Mannerströ­m, Markus Aujalay och Mischa Billing utgör juryn i Sveriges mästerkock, som har säsongspre­miär i kväll.
Bild: PÄR BÄCKSTRAND/TV4 DOMARE. Leif Mannerströ­m, Markus Aujalay och Mischa Billing utgör juryn i Sveriges mästerkock, som har säsongspre­miär i kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden