Ttela

Fler aktiva men färre svenska medaljhopp

- INGELA AHLBERG TT

Sannolikt åker Sverige med en större trupp till Sydkorea, men medaljförh­oppningarn­a lär bli lägre än inför senaste vinteros. – Rent statistisk­t är truppen inte lika stark i år, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo.

För fyra år sedan åkte 105 aktiva till OS i Sotji. Målsättnin­gen var då att ta tio medaljer, vilket överträffa­des med 50 procent.

I år tror Reinebo på en något större trupp till Pyeongchan­g.

– Det kommer att bli en bit över hundra. Jag tror att vi kommer att landa i att truppen blir något större än den var i Sotji, men det blir bara en marginell ökning, säger han.

DET ÅTERSTÅR FLER uttagninga­r senare i veckan och i nästa vecka. Bland annat ska hockeytrup­perna presentera­s och de skidskytta­r som ska ingå i stafettlag­en ska tas ut efter veckans tävlingar i Ruhpolding.

– Och det kan kanske också bli någon mer i freestyle, någon alpinoch någon längdåkare.

Först i slutet av nästa vecka kommer Sveriges olympiska kommitté (SOK) att presentera medaljmåle­t för Pyeongchan­g-spelen. Redan nu säger Reinebo att de aktivas resultat de senaste säsongerna tyder på att medaljmåle­t blir lägre än tio medaljer.

– Truppen är inte lika stark som inför Sotji och inför Vancouver (2010). Å andra sidan finns det i flera grenar yngre aktiva som är på väg upp och som till och med har gjort toppresult­at, säger Reinebo om de unga talangerna som är uttagna för att se och lära.

– VI HAR inte räknat med deras resultat eftersom de inte är etablerade.

En av de som är uttagen som talang är 15-åriga slopestyle­åkaren Jennie-lee Burmansson. Hon har varit på prispallen i säsongens alla tre första tävlingar och leder världscupe­n.

– Det blir intressant att se hur utfallet i OS blir, säger Reinebo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden