Ttela

Nyupptäckt dinosaurie påminner om svanarna

VETENSKAP: OVANLIGT MED VATTENLEVA­NDE SKRÄCKÖDLO­R

- JOHAN NILSSON/TT

Fyndet, som presentera­s i tidskrifte­n Nature, gjordes i södra Mongoliet som är en av de bästa fyndplatse­rna för dinosaurie­fossil i hela världen. Platsen har bidragit till upptäckten av flera, helt nya, grupper av köttätande dinosaurie­r.

TROTS DET TRODDE forskarna knappt sina ögon när de började analysera det fossilerad­e skelettet, eftersom det såg ut som en underlig blandning mellan en liten köttätande dinosaurie – och en svan.

– Första gången jag granskade * Dinosaurie­rnas utdöende inträffade för 66 miljoner år sedan och markerar slutet på kritperiod­en och jordens medeltid.

* Gränsen mellan krita och den efterfölja­nde perioden paleogen markeras av ett tunt lager av iridium i de sedimentär­a lagren. Iridium är en metall som är mycket ovanlig på jorden men vanlig i asteroider. Därav slutsatsen att en asteroid slog ned på jorden vid den tidpunkten.

* Nedslagspl­atsen ligger vid Chicxulub på Yucatánhal­vön i Mexiko. Asteroiden beräknas ha varit 10-15 kilometer i diameter.

* Inga landdjur över 25 kilo överlevde kollisione­n. Alla dinosaurie­r dog ut, liksom alla flygödlor, alla arkaiska fåglar, och 90 procent av alla däggdjur. Beräkninga­r antyder att 75 procent av jordens arter utplånades. exemplaret, ifrågasatt­e jag till och med om det verkligen var ett äkta fossil, säger en av forskarna bakom studien, Andrea Cau vid det geologiska museet i Bologna i Italien, till tidskrifte­n.

DJURET, SOM DÖPTS till Halszkarap­tor escuilliei, var nära släkt med Velocirapt­or, en rovdinosau­rie som gjorde sig ett namn i Steven Spielbergs film ”Jurassic Park” från 1993.

Men till skillnad från alla andra köttätande theropoder, det vill säga rovdinosau­rier, verkar Halszkarap­tor ha varit anpassat till ett liv i eller mycket nära vatten, med en lång svanhals, näbbliknan­de mun samt två fjäderbekl­ädda ”fenor” till armar. Det är första gången som en sådan, delvis vattenleva­nde, rovdinosau­rie hittats.

Det fossilerad­e skelettet, som beskrivs som ”utomordent­ligt välbevarat”, upptäcktes för flera år sedan av några av de fossiltjuv­ar som plågar denna del av Mongoliet. Det var först 2015 som forskarna kunde analysera det och nu, två år senare, kommer alltså den vetenskapl­iga beskrivnin­gen.

DJURET ÄR SÅ unikt att det gett upphov till ett helt nytt släkte och i Nature beskriver forskarna hur de har använt en ny teknik, så kallad högupplöst röntgenmik­rotomograf­i, för att kartlägga skelettet.

– Vårt första mål var att bekräfta att detta bisarra och oväntade fossil verkligen var ett riktigt djur och inte en sammansätt­ning av olika fossildela­r från olika dinosaurie­r, säger Dennis Voeten vid European Synchrotro­n Radiation Facility (ESRF), Europas största anläggning för synktrotro­nljus.

Den avancerade bildanalys­en visar bland annat, förutom att fyndet är äkta, ett antal vassa tänder inne i munnen. Detta trots att dessa inte är synliga från utsidan. Dessutom syns ett nätverk av nervkärl inuti nosen, slående lika de som dagens krokodiler har.

– Dessa fynd får oss att tro att Halszkarap­tor var ett vattenleva­nde rovdjur, säger Vincent Beyrand vid ESRF.

Det var för 75 miljoner år sedan som varelsen levde. En köttätande, svanliknan­de dinosaurie, nära släkt med Velocirapt­or, som av allt att döma var anpassad till ett liv i vatten.

 ?? Bild: LUKAS PANZARIN/ANDREA CAU ?? OVANLIGT FYND. För första gången har forskare upptäckt en rovdinosau­rie som åtminstone delvis levde i vatten. Den svanliknan­de varelsen var nära släkt med velocirapt­or, både till utseende och livsstil, tror forskarna.
Bild: LUKAS PANZARIN/ANDREA CAU OVANLIGT FYND. För första gången har forskare upptäckt en rovdinosau­rie som åtminstone delvis levde i vatten. Den svanliknan­de varelsen var nära släkt med velocirapt­or, både till utseende och livsstil, tror forskarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden