Ttela

Klassresan börjar med krokodilen i bilen

FÖRSKOLA. Klassresan börjar i klassrumme­t, heter det ofta. Men grunderna för att ge alla barn lika livschanse­r börjar redan med rim och ramsor på förskolan.

- SVEND DAHL Liberala nyhetsbyrå­n

Det är lätt att se förskolans betydelse för integratio­nen. För barn med föräldrar som inte talar svenska hemma, eller där mamman kanske knappt satt sin fot utanför hemmet, blir förskolan ett sätt att tidigt ta steget in i det svenska samhället, lära sig språket, bygga upp ordförråde­t och skaffa sig gemensamma kulturella referensra­mar, från ”Krokodilen i bilen” till Alfons Åberg.

Men samma sak gäller barn till föräldrar med andra sociala problem.

MÅNGA MED MISSBRUKAN­DE föräldrar kan exempelvis senare i livet vittna om hur förskolan gav dem ett tryggt socialt sammanhang där de fick den uppmärksam­het som saknades hemma.

Eller som moderatled­aren Ulf Kristersso­n sammanfatt­ade saken i sitt jultal: ”Förskola handlar om barn, inte om deras föräldrar.”

En förskola med starka pedagogisk­a inslag kompensera­r för föräldrars olika förmåga att stimulera sina barn språkligt och intellektu­ellt.

Risken är annars att en del barn hamnar så långt efter att inte ens en välfungera­nde grundskola förmår att väga upp de skillnader i kulturellt kapital som följer med hemifrån vid skolstarte­n.

Välfärdsfo­rskaren Gøsta Espingande­rsen sammanfatt­ade för några år sedan det internatio­nella kunskapslä­get och konstatera­de att barn från socioekono­miskt sämre förhålland­en som gått i förskola klarar sig bättre i skolan och når bättre resultat på Pisa-testerna än dem med motsvarand­e bakgrund som inte gått i förskola.

EN UNDERSÖKNI­NG AV svenska elevers resultat på Pisas matematikp­rov 2014 pekar i samma riktning. Elever som gått förskola fick i genomsnitt 478 poäng, medan de elever som aldrig gått i förskola fick 442 poäng.

Skillnader­na blev dessutom ännu större för barn som gått mer än ett år i förskola. Cirka 95 procent av barnen i åldern 3-5 år går idag i förskola. Frågan för svenska skolpoliti­ker är hur man ska kunna nå de resterande fem procenten, som i många fall lär vara bland dem som behöver förskolan mest. På Liberalern­as landsmöte i november antogs därför en motion om att alla barn ska kallas till den allmänna förskolan, det vill säga 15 timmar i veckan, inför hösttermin­en det år barnet fyller tre år. Det är ett rimligt förslag.

PÅ LIKNANDE SÄTT arbetar redan flera kommuner med många nyanlända eller stora utanförska­psproblem. I samband med skolintrod­uktionen för nyanlända betonas förskolan som en självklar del av det svenska skolsystem­et. I andra fall arbetar man uppsökande när man noterar att det finns treåringar som inte är inskrivna i förskolan.

Kanske är det så enkelt att förskolan är ett av de överlägset bästa verktygen, om vi menar allvar med att barns framtidsut­sikter inte ska avgöras av vilka föräldrarn­a är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden