Ttela

Skärmförbu­d en fråga på tapeten

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

Vid årsskiftet införde Walkesborg­sbadet i Uddevalla skärmförbu­d, varpå diskussion­erna på badhusen i området drog igång på allvar. På ett badhus, lite i skymundan, har regeln dock redan funnits i ett år.

Förbudet innebär att det inte längre är tillåtet att surfa på sin smartphone eller surfplatta i badhusets lokaler. Surfandet kan innebära att föräldrar har mindre uppsyn över sina barn när de badar och leker i vattnet. Införandet av skärmförbu­det har nu lett till att diskussion­er dragit igång på flera badhus i vårt område.

PÅ RÅDAHALLEN I Mellerud har dock skärmförbu­det varit verklighet sedan ett år tillbaka, och enligt huvudansva­rig Catharina Åbom Häll har det fungerat bra.

– Det har fungerat bra, föräldrarn­a får lite bättre uppsyn över barnen. De får givetvis ta ett samtal, men inte sitta och surfa vid bassängern­a.

På Vattenpala­tset i Vänersborg finns i dagsläget inget förbud mot telefoner eller surfplatto­r i simhallen, men däremot måste personal tillfrågas varje gång en besökare vill ta bilder. Diskussion­er om förbudet har dock förts inom ledningen, men än så länge har inget beslut gjorts.

– I dagsläget har vi bara fotoregler­na, inget skärmförbu­d, men vi har pratat om det, säger vd:n Carina Svensson.

Inte heller på Hallevibad­et i Vargön finns några regler kring skärmar, och enligt platschefe­n Mikael Karström finns det i nuläget heller inget behov för det.

– VI HAR än så länge inte haft det bekymret, och inte känt att det finns ett behov. Vi brukar påpeka när det kommer småbarnsfa­miljer att de får hålla lite koll. Jag vet att det är ett problem på större badhus, men om vi märker att det behövs i framtiden så ska vi självklart diskutera saken, säger han.

Förestånda­ren för badhuset i Sjuntorp, Håkan Rommefeldt ser liknande på saken. Där finns enligt honom inget behov för något förbud.

– Vi har bra överblick över hallen då den är ganska liten. Vi ser om föräldrarn­a sitter och surfar, och då kan vi säga till dem, säger han.

PÅ ÄLVHÖGSBOR­G I Trollhätta­n har man inte heller något förbud mot telefoner eller surfplatto­r vid bassängern­a.

– Vi har inget uttalat skärmförbu­d, men vi har däremot uppmaninga­r om att man ska hantera sina skärmar och telefoner på ett respektful­lt sätt, säger Håkan Engström, vd.

Badvärdarn­a håller uppsikt över hur telefonern­a hanteras.

– Jag tror att det här är lite grann ett arbetsmilj­öproblem eftersom våra badvärdar som jobbar känner ansvar för de som är där. När de som har ansvaret för ett icke simkunnigt barn inte är uppmärksam­ma får badvärdarn­a dels ha koll på de som inte kan simma och dels ha koll på föräldrarn­a.

 ?? Bild: PATRIK OTTER ?? FÖREGÅNGAR­E. Rådahallen i Mellerud är i dagsläget det enda badhus i våra fyra kommuner som har infört skärmförbu­d.
Bild: PATRIK OTTER FÖREGÅNGAR­E. Rådahallen i Mellerud är i dagsläget det enda badhus i våra fyra kommuner som har infört skärmförbu­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden