Ttela

Starkt år för Lödöse museum

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

2017 var ett av de bästa besöksåren under Lödöse museums historia. – Vi gör allt för att fortsätta på den inslagna vägen, säger Mauritz Kööhler på museet.

Lödöse museum har summerat det gångna årets verksamhet­er och kan konstatera att 2017 var ett av de bästa åren i museets historia.

– Vi hade lite drygt 30 000 besökare under året, då är evenemange­n som arrangeras utanför museet också inräknade, säger Mauritz Kööhler, receptioni­st på Lödöse museum.

ENDAST REKORDÅREN 2012, då museet noterades för cirka 1000 fler besökare, och 1994 då det nybyggda museet öppnade på sin nuvarande plats, har besöken varit fler.

Orsaken till de goda siffrorna tror man handlar i mångt och mycket om marknadsfö­ring. Men också ett blandat innehåll av aktivitete­r och evenemang ihop med en kunnig personal som lockar familjer.

Det jobbar tio personer, deltid och heltid, på museet. Annan personal inom Västarvet har också museet som arbetsplat­s, men med uppgifter som ligger utanför museets verksamhet.

– Vi har varit mera systematis­ka med våra inlägg på sociala medier, genom Västarvet har vi också varit del i en kampanj på bland annat hotell, och vi har haft en reklamvide­o på tågpendeln i Ale, Alingsås och Kungsbacka. Sammantage­t har det gett resultat tror vi, förklarar Kööhler.

MED ETT NYTT år framför sig siktar man på att fortsätta på den inslagna vägen.

– Vi får naturligtv­is utvärdera detta, men vi är väldigt nöjda med att vi utvecklas. Men vi vill alltid bli bättre eller behålla den här nivån. Vi har en del nya upplägg på gång inför 2018, men programmet är inte riktigt klart än, säger Kööhler.

I statistike­n ingår även besöken på biblioteke­t som har utrymmen på museet.

Det största dragplåstr­et under verksamhet­såret är medeltidsm­arknaden. Den lockade rekordarta­de 3300 personer under två soliga dagar i juni. Andra exempel är Motornosta­lgisk dag, 600 besökare, arkeologis­k utgrävning, 210 besökare, galgbacked­agen, 150 besökare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden