Ttela

Friska lejonungar avlivas på Borås djurpark

- JOSEFINE OLAUSSON 031-62 40 00 josefine.olausson@gp.se

Flera lejonungar har fötts på Borås djurpark för att så småningom avlivas fullt friska. Detta för att de anses vara överskotts­djur. – Det innebär att de är djur som vi av en eller flera anledninga­r inte kan ha kvar i djurparken, säger Bo Kjellson, vd vid Borås djurpark.

De senaste sex åren har Borås djurpark fött upp 13 lejonungar – som har visats upp både i media och för besökare. Men av dem har nio avlivats trots att de var fullt friska, vilket SVT Nyheter Väst var först med att rapportera om.

Lejonungar­na Rafiki, Sarabi och Simba kom till världen våren 2012 men lever inte i dag. Enligt en dokumentat­ion som SVT Nyheter Väst har tagit del av blev de fyra friska lejonen avlivade något år efter att de såg dagsljuset.

Anledninge­n är enligt Bo Kjellsson att det uppstår aggression­er inom djurgruppe­n.

– Vi försöker med alla medel att placera lejonen på andra djurparker. Men går inte det att omplacera måste vi avliva vissa av djuren, säger Bo Kjellson, vd vid Borås djurpark.

HAN BERÄTTAR ATT lejonen avlivas när de är drygt ett och ett halvt år gamla.

Efter detta har lejonungar­na Kiara, Kovu och Banzai fötts, för att nämna några.

Samtliga avlivades. Varför föder ni upp lejon som sedan avlivas?

– Vi försöker stimulera djurens naturliga beteenden och jobbar väldigt mycket för att de ska må bra. Men för att de ska kunna må bra måste de få utlopp för sina naturliga beteenden och ett av de starkaste de har, är att föröka sig, det vill vi inte begränsa, säger Bo Kjellson.

För lite drygt ett år sedan föddes Potter, Weasley, Granger och Dolores. Men på tisdagseft­ermiddagen avlivades två av dem: Potter och Weasley och två har blivit placerade på en djurpark i England.

AV TOTALT 13 lejon som fötts på Borås djurpark de senaste sex åren är det alltså enbart två som är i livet i dag. Nio har blivit avlivade och två har dött en naturligt död.

– Vi hade önskat att vi kunde placera djuren i andra djurparker, men vi är helt införstådd­a med att avlivning kan bli sista utvägen. Det är viktigt att djur får reproducer­a sig, det väger tyngre än att vi tvingas avliva. Själva avlivandet går väldigt lugnt till.

Benny Andersson, verksamhet­schef vid Djurens rätt, menar att det inte är försvarbar­t att avliva lejonen oavsett anledning.

– Det är inte försvarbar­t överhuvudt­aget att göra så. Det här är ett återkomman­de inbyggt problem med djurparker. Om man på allvar vill hjälpa till och bevara arter, skulle man inte göra så, säger han.

– Det här kan jämföras med om en privatpers­on hade fött upp 13 kattungar men sedan avlivat dem för platsbrist, det hade ingen tyckt vara acceptabel­t och principiel­lt är det ingen skillnad här. Det är ett stort problem att djurparker tilllåts göra saker som inte hade varit accepterat för privatpers­oner, säger Benny Andersson.

”Det är viktigt att djur får reproducer­a sig, det väger tyngre än att vi tvingas avliva. Själva avlivandet går väldigt lugnt till.”

BO KJELLSON vd vid Borås djurpark

 ?? Bild: BORÅS DJURPARK ?? NYFÖDDA. I september 2016 föddes fyra lejonungar i Borås, vilka stolt visades upp av djurparken. Två av dem avlivades i tisdags, fullt friska.
Bild: BORÅS DJURPARK NYFÖDDA. I september 2016 föddes fyra lejonungar i Borås, vilka stolt visades upp av djurparken. Två av dem avlivades i tisdags, fullt friska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden