Ttela

Högt tryck efter patientjou­rnaler

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Efter mässlingut­brottet i Västsverig­e har antalet förfrågnin­gar om att få ut sina patientjou­rnaler från Regionarki­vet i Vänersborg skjutit i höjden.

Sedan en tid tillbaka går telefonen varm hos Regionarki­vet för Västra Götalandsr­egionen och Göteborgs stad. Här förvaras bland annat patientjou­rnaler från Bvcmottagn­ingar i regionen och elevhälsov­årdsjourna­ler från skolor i Göteborg.

I SAMBAND MED att flera fall av mässling har rapportera­ts i regionen har antalet förfrågnin­gar om att få kopior på journaler ökat markant.

– Det kommer samtal hela tiden. En normal vecka får Regionarki­vet i genomsnitt 150 förfrågnin­gar från allmänhete­n om olika sorters dokument. Sedan förra torsdagen har vi haft närmare 700 ärenden, säger Peter Nilsson, avdelnings­chef Regionarki­vet Västra Götalandsr­egionen och Göteborgs stad.

ENLIGT HONOM HAR den senaste tidens rapporteri­ng om mässlingen väckt frågor hos folk som är osäkra på om de tidigare har haft sjukdomen eller om de är vaccinerad­e.

– I elevhälsoj­ournalerna står det om man har blivit vaccinerad. Bvcjournal­erna är inte alltid heltäckand­e men de kan innehålla informatio­n om vilka barnsjukdo­mar man har haft, säger Peter Nilsson.

Av de som hör av sig med journalför­frågningar är majoritete­n födda på 1970-talet, innan vaccinatio­nsprogramm­et med tvådossche­ma infördes 1982.

– Men det är också personer födda tidigare än så som hör av sig. Vi får även en hel del frågor från sjukvårdsp­ersonal som i vissa fall har uppmanats av sin arbetsgiva­re att ta reda på hur deras situation ser ut.

DE FÖRFRÅGNIN­GAR SOM kommer in till Regionarki­vet ska hanteras och diarieföra­s. Som offentlig institutio­n har de också en skyldighet att hantera ärendena skyndsamt. Enligt Peter Nilsson lyckas de i nuläget hantera den ökade arbetsbela­stningen och upprätthål­la serviceniv­ån genom att omfördela personalen­s arbetsuppg­ifter.

– Personal som normalt sett arbetar med andra uppgifter har fått gå in och stötta upp. Vi har en enhet som i vanliga fall fokuserar på att scanna handlingar men som nu dessutom hjälper till med att plocka fram och ställa tillbaka dokument, så att handläggar­na kan fokusera på sina uppgifter.

Vänersborg­savdelning­en får också hjälp av Regionarki­vet i Göteborg som bistår med att ta emot samtal och diareföra ärenden.

– Det finns också möjlighet att låta personalen arbeta övertid under kvällar och helger. Om det kan bli aktuellt redan nu i helgen beror på hur ärendebala­nsen ser ut, säger Peter Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden