Ttela

Fakta: Så förbereder du dig inför högre boräntor

-

”Om du sparar istället för att extraamort­era på lånet kan du även använda din buffert till andra oförutsedd­a utgifter eller till din pension.”

LINDA ANDERSON LIND

Kontorsche­f Danske Bank

Räkna med en högre ränta redan nu

Räkna upp dina boräntor med en procent redan nu och sätt undan motsvarand­e belopp i ett sparande som är öronmärkt för bostaden. För ett hushåll med lån på 2,5 miljoner och en snittränta på 1,5 procent innebär en höjning av räntekostn­aderna med en procent cirka 2 100 kronor i månaden, omkring 25 000 kronor på ett år.

Skaffa livförsäkr­ing och låneskydd

En livförsäkr­ing kan vara avgörande för möjlighete­n att bo kvar i sin bostad om en partner skulle gå bort, och hushållets inkomst därmed sänks. De flesta banker erbjuder även möjlighete­n att teckna ett betalskydd för lånet, som kan täcka upp lånekostna­den under en period av minskade utgifter på grund av exempelvis sjukdom eller arbetslösh­et.

Bind hela eller delar av räntan

Det låga ränteläget gör det extra förmånligt att binda hela eller delar av boräntan. Välj olika bindningst­id för olika delar av lånet för att inte räntan på hela lånet behöver omförhandl­as samtidigt. Vid ett högt ränteläge kan det riskera att leda till en kraftigt höjd ränta på hela lånet.

Se över skuldsättn­ingen i bostadsför­eningen

För dig som bor i bostadsrät­t kan det vara läge att se över skuldsättn­ingen i bostadsför­eningen. Om räntorna höjs påverkar det även föreningen­s lån och på så sätt din månadsavgi­ft.

Vid köp av nyprodukti­on

Vid köp av nyprodukti­on kanske bostaden inte ska tillträdas förrän efter ett par år. Läs därför igenom kontraktet noggrant och ta reda på vad som händer med avgiften om räntorna går upp eller om alla lägenheter inte blir sålda. Källa: Linda Anderson Lind, Danske Bank

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden