Ttela

Godis till småfåglar

- PER BENGTSON biolog på Naturskydd­sföreninge­n Källa: Naturskydd­sföreninge­n

Talgoxen tycker om fett som fettrika frön och nötter som ger småfåglar energi och större möjlighet att överleva på vintern. Varför inte bygga en ”fågelmatsk­locka”.

I en sådan blandas fett med frön, nötter, brödsmulor eller annat gott.

Det man ska undvika är ingrediens­er som innehåller mycket vatten eftersom de fryser och blir hårda när det är minusgrade­r. Det är själva fettet som binder ihop klockans innehåll där man kan använda olika sorters fett som kokosfett eller margarin.

Den är smart av flera anledninga­r. Lätt att göra, drar inte till sig råttor, är lätt att hänga upp och kanske snyggare än talgbollar.

Det räcker längre än en fröautomat då småfåglarn­a får jobba för att nå det begärliga innehållet. Man kan göra den av olika typer av frön som nötter, brödsmulor med mera.

Ett tips kan också vara att sätta en lagom tjock kvist i blomkruksh­ålet som man sedan binder upp i ett träd. Pinnen går ner genom maten åt fåglarna att sitta på.

 ?? Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N ?? 3.
Knyt snöret på en pinne som båda är stopp för krukan och som fåglarna kan hänga på.
Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N 3. Knyt snöret på en pinne som båda är stopp för krukan och som fåglarna kan hänga på.
 ?? Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N ?? 2. Smält fettet i kastrullen och blanda i fröblandni­ngen.
Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N 2. Smält fettet i kastrullen och blanda i fröblandni­ngen.
 ?? Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N ?? GOTT. Häng upp ”fågelmatsk­lockan” utanför ett fönster eller annat ställer där du kan se den.
Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N GOTT. Häng upp ”fågelmatsk­lockan” utanför ett fönster eller annat ställer där du kan se den.
 ?? Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N ?? 1. En liten blomkruka, snöre, pinne, fett (margarin, kokosfett eller liknande som blir hårt när det är kallt) frön (fågelfrön eller krossade nötter, brödsmulor med mera).
Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N 1. En liten blomkruka, snöre, pinne, fett (margarin, kokosfett eller liknande som blir hårt när det är kallt) frön (fågelfrön eller krossade nötter, brödsmulor med mera).
 ?? Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N ?? 4. Häll blandninge­n i krukan. Se till att ha en plåt under eftersom lite av fettet rinner ut genom hålet. Ställ den utomhus att stelna. Färdigt.
Bild: NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N 4. Häll blandninge­n i krukan. Se till att ha en plåt under eftersom lite av fettet rinner ut genom hålet. Ställ den utomhus att stelna. Färdigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden