Ttela

De flesta är högerhänta

- TT

Förhistori­ska krig skulle kunna vara orsaken till att fler skriver med höger än med vänster hand i dag. Vänsterhän­ta dog helt enkelt oftare i möten med fiender, enligt en forskare vid Örebro universite­t.

Varför nio av tio i dag är högerhänta är fortfarand­e en av vetenskape­ns olösta gåtor. Men enligt Matz Larsson, läkare och forskare vid Örebro universite­t, är krigsteori­n troligare än andra.

Hypotesen är inte ny och tar stöd i att en hand som greppar en kniv eller ett svärd indirekt påverkar hur mycket höger eller vänster bröstkorgs­halva blottas.

OM ANFALLAREN ÄR vänsterhän­t vrids alltså vänster bröstkorg och så även hjärtat (som oftast sitter på vänster sida) närmare motståndar­en. Och även om en skada med stickvapen i högra bröstkorge­n kan ge allvarliga skador, är vänstersid­an än med vital.

”En skada på högra lungan kan ge allvarliga blödningar och infektione­r, men ett stick i hjärtat eller i aorta är värre. Ett ökat skydd av hjärtat under strid kan ha gynnat högerhänta i primitiva och våldsamma samhällen”, skriver Matz Larsson i ett pressmedde­lande.

TIDIGARE STUDIER HAR inte visat hur långt till vänster hjärtat oftast sitter. För att ta reda på detta gjorde Larsson en studie av 37 slumpmässi­gt utvalda män som genomgått datortomog­rafi av thorax på Universite­tssjukhuse­t i Örebro. I medeltal var hjärtat hos dessa till 73 procent beläget i den vänstra halvan av bröstkorge­n.

”Utifrån volymberäk­ningen skulle risken för en hjärtskada vid spetsigt våld mot bröstkorge­n vara tre gånger större för vänster jämfört med höger sida. Risken kan dock skilja mer, eftersom en stor del av hjärtat ligger helt nära den vänstra bröstkorgs­väggen. Dessutom finns kroppens största kärl, aorta, i vänster bröstkorg” skriver Larsson.

HAN LÄT ÄVEN 19 specialist­läkare skatta dödlighete­n av ett stick mot en slumpmässi­g punkt på den vänstra respektive högra thoraxhalv­an. Av dessa uppgav 14 en högre dödlighet för vänster thorax medan de fem övriga uppgav att dödlighete­n var lika.

Slutsatsen efter de båda studierna är att resultaten indikerar en större sårbarhet för den vänstra kroppshalv­an i strid.

Studien är publicerad i tidskrifte­n Journal of Cultural Cognitive Science.

 ??  ?? FORSKAR. Matz Larsson är som forskare knuten till Örebro universite­t, samtidigt som han jobbar med tobaksprev­ention och som lungläkare på Universite­tssjukhuse­t i Örebro.
FORSKAR. Matz Larsson är som forskare knuten till Örebro universite­t, samtidigt som han jobbar med tobaksprev­ention och som lungläkare på Universite­tssjukhuse­t i Örebro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden