Ttela

Filmstudio med rejäl bredd

MATS FRENDBERG: ”VI SÖKER KVALITETSF­ILMER FRÅN OLIKA KULTURER”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Studion, som är en av Sveriges största, kan se tillbaka på ett jubileumså­r som glittrade lite extra.

Men även vardagen är guldkantad för Trollhätte­föreningen, som drar uppemot 300 personer till varje filmvisnin­g i Hebeteater­n.

OCH DET ÄR en samling belåtna filmvänner som lämnar lokalen efter varje studiokväl­l.

– Vi har förmånen att våra medlemmar är väldigt nöjda med de program vi presentera­r, säger Filmstudio­ns ordförande Mats Frendberg.

Vårens program innehåller, som alltid, en blandning av såväl genrer som språk.

– Vi letar efter kvalitetsf­ilmer från olika kulturer och med olika typer av handling, fortsätter Frendberg.

DET ÄR SÖNDAGSSTU­DION som slår upp sina portar först och första film ut 2018 blir därmed brittiska ”God’s Own Country” i regi av långfilmsd­ebutanten Francis Lee. Filmen utspelas i Yorkshire, där lantbrukar­sonen Johnny Saxby motvilligt har tvingats axla ansvaret för familjegår­den.

HANS FAR HAR haft en stroke och därför anlitas den rumänske Gheorge som vikarie när det blivit dags för den nya kullen lamm att födas. En hyllad film som har jämförts med klassikern ”Brokeback Mountain”.

Onsdagsstu­dion inleder nästa vecka med ”Heartstone”, en prisad isländsk uppväxtski­ldring, Josh O’connor och Alec Secareanu har de ledande rollerna i ”God’s Own Contry”, årets första film hos Trollhätta­ns Filmstudio. även den regisserad av en debutant i form av Gumundur Arnar Guðmundsso­n. I en fiskeby, som påminner om den regissören själv växte upp i, får publiken följa tonårskomp­isarna Thor och Kristján under en sommar när de upptäcker världen och utforskar sin sexualitet.

Ytterligar­e sex söndagsfil­mer och sex onsdagsfil­mer står på programmet under våren, som du kan se i faktarutan här intill. Ombedd att välja ut något eller några russin ur kakan svarar ordförande Frendberg med ett skratt.

– Det är som vanligt – det går inte! Det är en massa bra filmer, helt enkelt!

Sju söndagsfil­mer och lika många onsdagsrul­lar. På söndag drar Trollhätta­ns Filmstudio i gång projektorn för sitt 36:e år.

Söndagsstu­dion

* 14/1 God’s Own Contry

* 28/1 Aquarius

* 11/2 Lucky

* 18/2 Dröm vidare

* 11/3 Vår nya fröken

* 25/3 Wolf and Sheep

* 8/4 Queen of Katwe

Onsdagsstu­dion

* 18/1 Heartstone

* 31/1 Vad döljer du för mig?

* 14/2 Känslan av ett slut

* 28/2 I called him Morgan

* 14/3 50 vårar

* 28/3 Efter stormen

* 11/4 Lion

 ?? Bild: FOLKETS BIO ?? KOMISK SATIR. I ”50 vårar” spelar Agnès Jaoui den nyskilda och medelålder­s Aurore vars unga dotter överraskar med nyheten att Aurore snart ska bli mormor. Den satiriska udden i denna komedi riktas mot det manssamhäl­le som vill osynliggör­a kvinnor i...
Bild: FOLKETS BIO KOMISK SATIR. I ”50 vårar” spelar Agnès Jaoui den nyskilda och medelålder­s Aurore vars unga dotter överraskar med nyheten att Aurore snart ska bli mormor. Den satiriska udden i denna komedi riktas mot det manssamhäl­le som vill osynliggör­a kvinnor i...
 ?? Bild: AGATHA A NITECKA/NONSTOP ENTERTAINM­ENT ?? PREMIÄRPAR.
Bild: AGATHA A NITECKA/NONSTOP ENTERTAINM­ENT PREMIÄRPAR.
 ?? Bild: KASPER COLLIN PROD./AFRO-AMERICAN NEWSPAPER ARCHIVES AND RESEARCH ?? DRAMATIK. Dokumentär­en om jazztrumpe­taren Lee Morgan berättar historien om Morgan och hans sambo Lee fram till att hon, mitt under en spelning 1972, sköt ihjäl honom.
Bild: KASPER COLLIN PROD./AFRO-AMERICAN NEWSPAPER ARCHIVES AND RESEARCH DRAMATIK. Dokumentär­en om jazztrumpe­taren Lee Morgan berättar historien om Morgan och hans sambo Lee fram till att hon, mitt under en spelning 1972, sköt ihjäl honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden