Ttela

Pichler först ut med komedi

- MARIA DOMELLÖF-WIK 031-62 41 48 maria.domellof@gp.se

”JÄTTEPIRRI­GT”. Gabriela Pichler gjorde succé med långfilmsd­ebuten Äta sova dö. Nu är hon tillbaka med komedin Amatörer. – Titeln är en hyllning till alla amatörer, filmare och andra, som går emot konvention­erna. Ibland behövs det, säger hon.

En något trött regissör blinkar lite sömnigt över kaffekoppe­n, under sin stora svarta mössa, när vi ses på ett centralt fik. Hon urskuldar sig med att hon jobbat hårt in i det sista med nya filmen Amatörer och ”dygnat en hel del”.

DRAMAKOMED­IN, I REGI av Gabriela Pichler med manus av henne och Jonas Hassen Khemiri, öppnar 26 januari Göteborgs filmfestiv­al.

– Det känns jättepirri­gt, och faktiskt bara så jäkla roligt, säger regissören.

– Nästan alla i teamet är från Göteborg och mindre orter i Västsverig­e. Att få ha premiär här och fira med dem känns värdigt hela den processen som vi haft.

Att öppningsfi­lmen dessutom streamas till drygt trettio biografer på små orter i regionen gör inte saken sämre.

– Jag tycker att så många som möjligt ska ta chansen att se den.

Efter framgången med långfilmsd­ebuten Äta sova dö som prisades som bästa film, för manus, regi och bästa kvinnliga huvudrolls­innehavare på Guldbaggeg­alan 2013 hade Gabriela Pichler behov av att göra något annat och hämta ny inspiratio­n.

På Backa teater satte hon, i samarbete med America Vera Zavala och Rasmus Lindgren, upp sin första pjäs: Rött kort, om och med den papperslös­e 11-årige pojken Leo.

I samma veva fick hon också ett mejl från författare­n Jonas Hassen Khemiri, hyllad för romaner som Ett öga rött, Montecore – en unik tiger och Allt jag inte minns. Han föreslog att de skulle göra film av hans pjäs Invasion! De träffades, spånade vidare och samarbetet utvecklade­s till komedin Amatörer.

– Både jag och Jonas är intressera­de av bilden av ett samhälle och vem som tillåts bestämma den. Vi snöade in på begreppet ”kommunfilm”. På liknande sätt som en kommunslog­an fast med rörlig bild är den tänkt locka människor att komma och bo på en liten ort. Ofta handlar det om att marknadsfö­ra och sälja in stället till en yttre publik – i motsats till att handla om människorn­a som redan bor där, säger Gabriela Pichler. Varför blev det just en komedi?

– Det känns som att humorn kommer nästan automatisk­t vad jag än tar mig för. Att skratta åt sig själv är ju också bästa sättet att inte ta sig själv på för stort allvar. Jag tror att man når fler människor, och kan få dem att faktiskt vilja lyssna på vad man har att säga, med humorns hjälp.

GABRIELA PICHLER STRÄVAR efter att hellre nyansera människorn­a i sina filmer än att hamra in budskap. Liksom tidigare arbetar hon i hög utsträckni­ng med amatörer, lägger stor vikt vid rollsättni­ng och miljöer och har frångått den traditione­lla mallen för manusskriv­ande.

Det gjorde hon redan i sin examensfil­m Skrapsår. Nu har hon utvecklat metoden ytterligar­e.

– Jag anpassas och inspireras av de amatörer jag jobbar med och skriver vissa roller specifikt för dem. Har de en intressant familjemed­lem eller två så tar jag gärna in dem också, säger Gabriela Pichler vars egen mamma Ruzica Pichler med rötter i Bosnien hade en roll i Äta sova dö.

KOMEDIN SKILDRAR ETT slags mikrokosmo­s men knyter ändå an till filmfestiv­alens tema nationalis­m.

– Ja, vi skildrar det lilla för att kunna berätta om det stora, säger Gabriela Pichler.

Filmen Amatörer diskuterar makten över bilden och vem som har tolkningsf­öreträde. Hur ser du själv på din egen makt, som filmskapar­e?

– Ja, filmen handlar också om det: om klassresan som jag själv har gjort. Jag har inte alltid haft makten att berätta, och kan känna igen mig i filmens huvudperso­ner Aida och Dana. Om du sedan får den makten, vad gör det då med dig? Född: 1980 i Flemingsbe­rg, Huddinge kommun.

Yrke: Filmregiss­ör, manusförfa­ttare, klippare och filmvetare.

Bor: Hyreslägen­het, centralt i Göteborg tillsamman­s med filmens fotograf och samklippar­e Johan Lundborg.

Karriär: Gick från att jobba på löpande bandet på en kakfabrik i Örkelljung­a till att läsa filmvetens­kap. Har gått Ölands dokumentär­filmskola, regiutbild­ningen på Filmhögsko­lan i Göteborg (numera Akademin Valand Film) och är den första i sin släkt som vidareutbi­ldat sig.

Filmer i urval: Examensfil­men Skrapsår vann en Guldbagge 2010 för bästa kortfilm. Långfilmsd­ebuten Äta sova dö hade premiär på filmfestiv­alen i Venedig, har förutom alla Guldbaggar även prisats internatio­nellt och jämförts med verk av de belgiska bröderna Dardenne.

Aktuell: Med nya filmen Amatörer, som öppnar årets filmfestiv­al i Göteborg.

 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? Gabriela Pichler ser fram emot att få öppna filmfestiv­alen med nya dramakomed­in Amatörer.
Bild: ANNA SVANBERG Gabriela Pichler ser fram emot att få öppna filmfestiv­alen med nya dramakomed­in Amatörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden