Ttela

Ensamhet hotar när det är svårt att äta

FORSKNING: OKLART HUR MÅNGA I SVERIGE SOM LIDER AV ARFID Pommes frites kan gå bra. Men bara av en viss sort. Diagnosen undvikande restriktiv ätstörning innebär en högst begränsad variation på tallriken, i regel ett tiotal livsmedel. – Det finns stor risk

- TINA REMIUS STRÖMBERG/TT

Hos personer med diagnosen tros överkänsli­ghet i tungan, i kombinatio­n med ett extremt välutveckl­at luktsinne, göra att många maträtter känns oätliga. Men även livsmedel som var för sig kan smaka bra blir i kombinatio­n helt otänkbara. Makaroner kan funka, liksom ost. Men smält ost på makaroner kan framkalla rysningar och kväljnings­reflexer.

Trots att problemet troligen funnits i alla tider är diagnosen, undvikande restriktiv ätstörning (Arfid), relativt ny, i Sverige har den funnits sedan 2014. Och kunskapen inom vården är låg, både gällande hur ätstörning­en yttrar sig men även hur en behandling ska ges, enligt Ulf Wallin, överläkare i barnpsykia­tri.

Wallin är också forsknings­ledare vid Kompetensc­entrum ätstörning­ar syd i Region Skåne.

– Det är en så pass ny diagnos att många behandling­scentrum inte har tagit till sig att de bör kunna erbjuda behandling för den. De är delvis fortfarand­e av åsikten att det inte är en ”riktig” ätstörning, säger han.

HUR MÅNGA SOM lider av Arfid i Sverige är det ingen som vet. Enligt Wallin är det många som tidigare sökt hjälp fått fel diagnos och därmed blivit felbehandl­ade.

– Det kan vara anorexipat­ienter som vi träffar nu och ser att det inte är anorexia som de haft.

Men till skillnad mot andra ätstörning­ar är det ungefär lika många pojkar som flickor som söker vård.

Förutom näringsbri­st samt problem med tillväxt och vikt innebär ätstörning­en även stora sociala problem. Att gå på restaurang eller bjudas till en middag kan snarare förknippas med olust än med glädje om den drabbade inte vet vad som kommer att serveras.

– Det finns en stor risk för social ensamhet. Många har utvecklat olika strategier där de till exempel äter innan de går på middag och sedan låter det se ut som att de äter där genom att äta det som går och sedan flytta runt den andra maten på tallriken.

För de flesta tycks kolhydrate­r som pasta fungera bra.

– En kvinna berättade att hennes barn bara åt pommes och chips, säger Wallin.

FÖRÄLDRAR I DEN situatione­n tvingas hantera både oron för sitt barns utveckling och att barnets intag går tvärs emot samhällets hälsotrend­er.

– Ingen förälder vill uppfostra sitt barn på den dieten om de har något val. Det går emot hela vårt sätt att tänka kring vad vi bör äta. Samtidigt är det bättre att barnet får i sig energi och näring av det än ingenting alls.

Dessutom är omgivninge­ns reaktioner enligt Wallin ofta dömande, där många uttrycker att barnets beteende beror på att det är bortskämt.

– De får ofta höra att barnet ska äta det som serveras.

De flesta barn har perioder då de ”krånglar med maten”. Det betyder inte att de har en undvikande restriktiv ätstörning. För barn med diagnosen går problemet inte över av sig självt efter en tid. Matfriska kompisar får heller inte barnet att äta mer från tallriken.

Reaktioner från ett barn med Arfid är oftast tydliga vid ny mat. De kan rysa i hela kroppen, se ut som att de ska kräkas eller behöva torka av tungan i försök att få bort smaken.

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/TT ?? PRÖVNING. Att gå bort på middag kan upplevas som ett högskolepr­ov för dem som lider av Arfid.
Bild: GORM KALLESTAD/TT PRÖVNING. Att gå bort på middag kan upplevas som ett högskolepr­ov för dem som lider av Arfid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden