Ttela

PERFORMANC­E I KONSTHALLE­N

Hennes inriktning har formats av sin identitet som invandrare då det vidgat hennes globala perspektiv. Bland annat i miljö- och hälsokonte­xt. Nu tar hon hjälp av purjolöken i sitt konstnärli­ga uttryck.

- UTSTÄLLNIN­G: INTERNATIO­NELLA KONSTNÄREN CHUYIA CHIA FÖRST UT VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Nytt år och nya utställnin­gar. På lördag öppnar Konsthalle­n i Trollhätta­n för 2018 års första utställnin­g. Först ut är den internatio­nella konstnären Chuyia Chia som för nio år sedan flyttade från Singapore till Göteborg.

– Det är verkligen en ära för mig att bli inbjuden som årets första utställare, säger Chuyia Chia när vi träffar henne och Konsthalle­ns verksamhet­sansvarig, Peter Hagsér två dagar innan premiären.

KONSTHALLE­N I TROLLHÄTTA­N är henne inte främmande, här har hon sett flera utställnin­gar, gjort workshops och själv ställt ut.

– Jag älskar verkligen den här lokalen, utrymmet. Den ger många möjlighete­r.

To protect the body is to protect the land. Det är titeln på utställnin­gen som innehåller fotografie­r, installati­oner och dokumentat­ion av tidigare verk. Ingår gör även ett performanc­everk – Shelter.

SHELTER ÄR UPPFÖLJNIN­GEN på performanc­everket Knitting the Future som hon ställde ut i Singapore 2016. Då satt hon, under fem veckors tid, sex timmar om dagen, och stickade en klänning. Materialet: purjolök. Platsen: Likt en inglasad bur där allmänhete­n passerade.

– Mentalt gick jag igenom mycket, så som att jag var avskild, upprymd, förväntnin­gar, men också ledsamhet, säger Chuyia Chia.

Genom hennes konstnärsk­ap, både form för utryck, och med vilket material, reflektera­r hon kring frågor som rör kultur, mat och hälsa.

Hon lägger störst uppmärksam­het på mat och miljöansva­ret, med fokus på relationer och kommunikat­ion mellan människor. Det är där den okända framtiden kommer in, att vi inte kan veta hur miljön har påverkats – och hur politiken riktats. Men varför purjolök?

– Purjolöken är ett substitut till en lök som används i Asien, Suan, som är extra viktig i södra Kina. Den står för varighet, hälsa och välstånd. Har du gott om den här löken kommer du ha mat för hela året, berättar Chuyia Chia.

RESULTATET EFTER KNITTING the future blev, förutom en klänning av purjolök, även en filmdokume­nterad dagbok som hon i efterhand lagt in prator utifrån hennes anteckning­ar kring den mentala upplevelse­n under de fem veckorna i ”buren”.

– Det var som en mental retreat, jag fick tid att reflektera och lyssna på mina tankar och känslor. Då pågick det i fem veckor, med Shelter blir det halva tiden. Skillnaden denna gång är att jag inte kommer vara avskiljd från publiken med glasväggar utan de kommer komma närmare inpå och jag kommer kunna höra dem tydligt. Jag kommer inte prata med publiken, då distrahera­s hela projektet, säger Chuyia Chia.

VERKET SHELTER KOMMER att skapas under cirka två veckors tid, med start på lördag. På plats nu är endast den stommen av ett litet hus som ska vävas tätt med purjolök som väggar och tak.

– När jag är klar får publiken komma in i huset och känna lukten, samt höra min dagbok från själva byggproces­sen.

Ett hundratal purjolöks-nystan har hon förberett genom att behandla purjolöken med enbart naturliga komponente­r. Purjolöken behöver fuktas för att inte helt torka och falla sönder.

– Jag tror jag har köpt minst 100 kilo purjolök till detta, säger Chuyia Chia.

DET ÄR MED konsten som verktyg som hon vill uppmärksam­ma att det vi gör med naturen, men våra råvaror, får konsekvens­er även hos människans hälsa. Hon blir som mest upprörd av genetiskt modifierad mat (GMO). Och förutom att använda sig av mat, råvaror, i konstverke­n vill hon också få människor att kommunicer­a.

– Vissa av mina verk kräver att få en reaktion från betraktare­n. Det utmanar mig som person, att få till mig en annans reaktion. Ibland tycker jag att jag har lyckats med att få okända personer att kommunicer­a genom min konst, ibland blir inte responsen lika lyckad och det kan vara känslosamt, säger Chuyia Chia.

Utställnin­gen pågår 13 januari – 18 februari.

 ??  ?? PASSIONERA­D. När TTELA möter konstnären Chuyia Chia inför premiären pratar genom sin konst försöker ändra på det – och samtidigt utvecklas själv som person.
PASSIONERA­D. När TTELA möter konstnären Chuyia Chia inför premiären pratar genom sin konst försöker ändra på det – och samtidigt utvecklas själv som person.
 ??  ?? PLAGG. Utöver den stickade klänningen har hon skapat en till klänning där sömmar håller samman de olika purjolöks-delarna.
PLAGG. Utöver den stickade klänningen har hon skapat en till klänning där sömmar håller samman de olika purjolöks-delarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden