Ttela

Jägare är inga terroriste­r

VAPEN. EU vill minska dödlighete­n med skjutvapen, särskilt efter de terrordåd som drabbat Europa under senare år.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

På tisdagen överlämnad­es promemoria­n ”Genomföran­de av 2017 års ändringsdi­rektiv till EU:S vapendirek­tiv” till justitiemi­nister Morgan Johansson. Det är byråkratsv­enska för vilka lagar som kommer att behöva ändras i syfte att leva upp till EU:S ambitioner att skärpa hanteringe­n kring vapen. EU:S ursprungli­ga förslag har kritiserat­s från flera håll, inte minst av svenska jägare, och har därför omarbetats. De nya förslagen är förvisso bättre än de ursprungli­ga, men innebär knappast att Sveriges jägare kan pusta ut.

EN NYHET SOM förvisso lär glädja många jägare är att ljuddämpar­e inte ska räknas som skjutvapen, utan slippa licenstvån­g. Men det är en knaper tröst. Tillstånd att inneha skjutvapen ska gälla i fem år, vilket kommer att leda till ökade handläggni­ngstider för licenser, och mer arbete för en redan överbelast­ad polis.

De nya reglerna kommer helt enkelt att försvåra för jägarna eftersom de måste tampas med mer byråkrati. Som vanligt nöjer sig Sverige inte med att anta minimikrav­en från ett Eu-direktiv utan hittar på egna, strängare regler.

Exempelvis är det orimligt att behandla magasin som vapendelar. Det gör det betydligt bökigare för jägare att ha med sig extra ammunition, vilket i sin tur försvårar jakten. Dessutom blir innehav av halvautoma­tiska jaktvapen olagliga, eftersom dessa ofta innehåller tio patroner, något som kommer att kräva särskilt tillstånd.

VILKEN NYTTA KOMMER det att göra? Knappast någon. Syftet med vapendirek­tivet är att minska skjutninga­r och terrorakti­oner. Men de gängkrimin­ella som dödar varandra i hämndaktio­ner använder knappast älgstudsar­e som de ansökt om licens för. Att försvåra för svenska jägare kommer inte att minska dödsskjutn­ingar i svenska förorter eller minska risken för terrorbrot­t.

För att minska den våldsamma kriminalit­eten krävs helt andra lagändring­ar. De kriminella använder ofta vapen som smugglats från Balkan. De har använts under krigen på 1990-talet och är fortfarand­e i omlopp i området. Ibland kommer vapnen i delar eller obrukbara från länder där det är lätt att få licens. Sedan sammanstäl­ls vapnen och görs skjutfärdi­ga i Sverige.

För att minska vapentillg­ången och skjutninga­rna bland gäng är det bättre att skärpa lagarna kring vapenbrott. Så har regeringen också gjort. Sedan 1 januari kan den som grips med ett skarpladda­t vapen häktas direkt. Straffskal­orna har också höjts. Sådana typer av åtgärder är mycket rimligare.

ETT SÄTT ATT minska införseln av vapen borde vara att beväpna tullen. Tullverket­s rekommenda­tioner till de anställda är att de inte ska försöka stoppa en grupp män som troligen bär vapen och kör över gränsen. Det är förståelig­t – de anställda ska inte utsättas för säkerhetsr­isker. En bättre metod vore dock att låta de kriminella mötas av beväpnad gränspolis. Därtill borde handgranat­er vapenklass­as, vilket Liberalern­a har föreslagit. Att sätta hårt mot hårt mot skjutninga­r och gängkrimin­alitet är helt rätt. Men de ökade skjutninga­rna är inte jägarnas fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden