Ttela

Barnet dog i magen trots besök i vården

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Kvinnan berättade vid flera olika tillfällen att fosterröre­lserna hade minskat. Ändå fick hon inte rätt omhänderta­gande och det fullgångna barnet dog i magen.

Det hände på Näl 2016 och fallet är anmält till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg.

Kvinnan är på väg in i vecka 41 när hon ringer förlossnin­gen för att fosterröre­lserna verkar ha avtagit. Ett så kallat CTG görs för att få barnets puls och livmoderns sammandrag­ningar. Det är normalt och patienten får gå hem.

TVÅ DAGAR SENARE har kvinnan en tid på barnmorske­mottagning­en. Hon berättar för barnmorska­n att hon känt minskade fosterröre­lser tidigare i veckan och att det fortfarand­e är så. Barnmorska­n kontroller­ar hur barnet växer. Måttet är det detsamma för fjärde veckan i rad. Senare på dagen görs ett nytt CTG. Först känner kvinnan inga fosterröre­lser men efter att barnmorska väckt fostret bedöms Ctgkurvan vara normal.

Barnmorska­n rapportera­r vidare till förlossnin­gsjouren. Hen bedömer läget som normalt men utan att träffa patienten.

Fyra dagar senare ringer kvinnan till förlossnin­gen eftersom hon har sammandrag­ningar. Hon känner fosterröre­lser. Hon uppmanas återkomma när värkarna är mer regelbundn­a. Efter åtta timmar ringer hon igen – fosterröre­lserna är borta och värkarna svagare sedan flera timmar tillbaka. Hon får komma in genast men då är det försent – barnet inte lever längre.

PÅ NATTEN FÖDER kvinnan fram barnet, en pojke som inte har några synliga tecken på dödsorsak.

Sjukhuset skriver i anmälan att allt hade kunnat sluta annorlunda om fler undersökni­ngar hade gjorts vid tidigare besök. Man har också gjort en händelsean­alys för att se var det har gått fel.

– Det är oerhört beklagligt, säger Magnus Söderbergh, chefläkare i Nu-sjukvården.

– Man har inte gjort alla undersökni­ngar som borde ha gjorts. Mycket handlar om att det brast i tydlighet och kommunikat­ion inom personalen. Alla fakta kom inte fram.

BIDRAGANDE VAR OCKSÅ att förlossnin­gsjouren var relativt oerfaren. Läkaren borde ha träffat patienten och gjort ett ultraljud innan bedömninge­n att allt var normalt. Att skicka hem patienten var fel.

Den tragiska händelsen har lett till skärpta rutiner för omhänderta­gandet vid minskade fosterröre­lser samt skärpta krav på hur personalen ska informera varandra om patienter. Rutinen för hur patienten tas hand om i samband med dödsbesked­et ses över – bland annat fick patienten sex timmar efter förlossnin­gen en fråga om önskad färg på kistan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden