Ttela

Ja till rena sprutor för narkomaner

- JOHAN LINDAHL 0522-99000 johan.lindahl@ttela.se

Efter att förslaget till en början möttes av motstånd från kommunerna kom till sist beslutet. Till hösten ska möjlighete­n till rena sprutor finnas för missbrukar­e över 18 år i regionen.

Under onsdagen kom beslutet om att det blir fyra sprututbyt­esmottagni­ngar i Västra Götaland bland annat på Näl.

Redan från början när frågan togs upp satte sig Göteborgs stad på tvären, och ville inte att Sahlgrensk­a skulle bli ett slags tillhåll för sprutnarko­maner. När sedan kommunveto­t slopades för ett år sedan kunde kommunerna inte längre säga nej. Frågan låg nu helt på regionens bord. Dock tog det ytterligar­e ett år innan beslutet kom.

Anledninge­n till det är enligt vice ordförande­n i Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen Tony Johansson (MP) att arbetet med att samla kunskap har tagit tid.

– Det handlar om att bygga upp och sprida kunskapen och förbättra attityden kring frågan. Vi behövde skapa hjärterum för missbrukar­na och inte hålla fast vid den nolltolera­ns som ofta finns hos kommunerna.

Hur har ni resonerat kring att mottagning­arna kanske blir svårtillgä­ngliga för människor utanför de fyra kommunerna?

– Om vi ser att blir en ojämlikhet behöver vi ha upplysning och informatio­n om det. Men jag tror att det finns en tillräckli­gt stor önskan från missbrukar­e att få rena sprutor att det blir bra ändå.

Vore det inte bättre om de låg på vårdcentra­lerna?

– Jag tror inte att vi ska gå den vägen att lägga ansvaret på vårdcentra­lerna, utan snarare kanske utveckla systemet med uppsökande verksamhet i framtiden. Men det får vi utvärdera vidare om ett år eller så.

Under det året kanske fler sprutnarko­maner hinner smittas med blodsjukdo­mar, hur ser du på det?

– Spridninge­n av till exempel hepatit är en folkhälsof­råga. Jag tycker att detta är en win-winlösning ur ett humant perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden