Ttela

Läkemedels­verket ska granska p-app

- JOHAN NILSSON/TT

Läkemedels­verket granskar preventivm­edelsappen Natural cycles. Detta efter att minst 37 kvinnor har blivit gravida och sökt abort efter att ha använt den för att inte bli med barn.

Natural cycles är inom EU certifiera­d som en preventivm­edelsapp. Metoden bygger på att kvinnan mäter sin temperatur varje dag och, med hjälp av appen, får ”grönt” eller ”rött” ljus för om det är säkert att ha samlag eller inte.

Men att låta en app avgöra när du kan ha sex eller inte är en dålig preventivm­edelsmetod. Framför allt för unga. Det anser Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi, vid Karolinska institutet.

– Det är som att säga att vi inte ska ha sex nu. Det är lika smart, men unga människor fungerar inte så. De avstår inte från att ha sex bara för att det lyser rött, säger hon.

MARIONS ARBETAR ÄVEN på Södersjukh­uset i Stockholm. Där har minst 37 kvinnor sökt abort efter att ha använt Natural cycles som docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet

preventivm­edelsmetod, enligt SVT Nyheter som hänvisar till nyhetsbyrå­n Siren.

Skulle du rekommende­ra appen?

– Den är säkert bättre än att ta en Tulo, men jag skulle inte rekommende­ra den till någon som inte vill bli gravid. I så fall skulle jag mycket hellre rekommende­ra spiral eller p-stav, säger Marions.

Problemet enligt henne är inte metoden i sig, utan att den är svår att följa. Att kvinnan måste följa instruktio­nerna till punkt och pricka för att den ska vara effektiv, vilket är omständlig­t.

– Man måste mäta temperatur­en varje dag, man får inte ha sovit dåligt och man får inte ha druckit. Det är svårt, helt enkelt.

Men i kliniska studier har resultaten varit lovande, eller?

– Det är skillnad på perfekt användning, som i studierna, och typisk användning, som den ser ut i verklighet­en. I verklighet­en avstår man inte från sex bara för att mobilen säger det.

”Unga människor fungerar inte så. De avstår inte från att ha sex bara för att det lyser rött.”

LENA MARIONS,

APPEN ÄR INTE godkänd av Läkemedels­verket, utan har fått sin certifieri­ng genom en så kallad tredjepart­sgransknin­g enligt det regelverk som finns i EU för medicintek­niska produkter.

Södersjukh­uset har rapportera­t de oönskade graviditet­erna till Läkemedels­verket som ska granska appen och dess användning.

– Vi kommer att vidta de åtgärder som behövs. I värsta fall kan vi förbjuda produkten, säger Helena Dzojic, enhetschef på Läkemedels­verket, till TT.

Företaget bakom appen vill bara svara skriftligt och säger bland annat att ingen preventivm­edelsmetod är 100 procent säker, men håller med om att unga människor nog bör använda en annan preventivm­edelsmetod.

Natural Cycles marknadsfö­rs bland annat med argumentet ”fri från biverkning­ar” och ses av många användare som ett alternativ till p-piller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden