Ttela

Runt sjöarna på Hunneberg

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Grilleldar var tända där familjer grillade korv som åts av glada barn. Hundar fick härliga långpromen­ader när solen strålade över Hunneberg – här trivs alla.

Några minusgrade­r och sol lockar många till de båda bergen – kan nästan bli svårt att finna en parkerings­plats emellanåt. Det blir ett slags gemenskap med alla som rör sig i området där det hälsas glatt på känd som okänd – trevligt.

Underteckn­ad njuter gärna av promenader utmed de fina grusvägarn­a och stigarna. En och annan tar en cykeltur eller joggar förbi alla fina grillplats­er som finns. Sjön Eldmörjan kan vara något av det mest populära att gå runt men också utmed den fina fågelsjön.

ELDMÖRJAN BESTÅR AV de tre delsjöarna Eldmörjan, Ekelundssj­ön och Lönesjön. 1856 sänktes Eldmörjan där Stor-eldmörjan var fyra gånger större är de tre nya sjöarna tillsamman­s. Den totala sänkningen var fyra meter. Genom en damm i utloppet är nuvarande vattenyta återdämd en komma sex meter. Den totala sänkningen är numera två meter drygt.

FÅGELSJÖN ÄR EN vik av gamla Stor-eldmörjan. 1999 återdämdes ungefär tolv hektar till cirka 80 centimeter över Eldmörjans nuvarande vattenyta. Området har ett värdefullt fågellands­kap. I det grunda vattnet har gäss, änder och vadare riklig tillgång till föda. Genom att då och då torrlägga sjön ges bottenvege­tationen möjlighet att växa till.

Sjöns informatio­nstavla berättar att om du stått på den här platsen för 150 år sedan hade inte ett par rejäla gummistövl­ar hjälpt för att hålla dig torr.

Det hade snarare varit nödvändigt med några kraftiga simtag för att ta dig till land. Då var sjön Eldmörjan, som i dag alltså är belägen väster om denna plats, betydligt större än i dag och här låg en vik till sjön.

FÖR ATT TORRLÄGGA våtmarker för skogsprodu­ktion har det grävts 330 kilometer diken på bergen.

För en ovan ”fågelskåda­re”, mitt på dagen med mycket människor i rörelse, var det svårt att se en endaste fågel men på tavlan står att läsa att här finns många arter som vigg, grågås, skogssnäpp­a, gräsand, kanadagås, kricka och sångsvan. Här ska också finnas bland annat trana och häger. Källa: Hunneberg.com och Sveaskog.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? FÅGELSJÖN. En solig dag i januari är det vackert runt sjöarna på Hunneberg.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN FÅGELSJÖN. En solig dag i januari är det vackert runt sjöarna på Hunneberg.
 ??  ?? VASS. Stilla vajade vassen runt sjön.
VASS. Stilla vajade vassen runt sjön.
 ??  ?? SKUMMANDE. Fågelsjön på Hunneberg.
SKUMMANDE. Fågelsjön på Hunneberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden