Ttela

Modern västern som inspirerat­s av Tarantino

- MATS JOHNSON

DRAMA/VÄSTERN

Regi: Taylor Sheridan, USA, 2017 (107 min)

Fantastisk­a vyer från ett vinterkarg­t Wyoming. Suggestiv filmmusik komponerad och framförd av Nick Cave och Warren Ellis. Jeremy Renner, som under senare år mest fjantat runt som Hawkeye i superhjält­efilmer, i sin bästa filmroll sedan Oscarsbelö­nade The hurt locker (2008). Det räcker en bra bit, men inte hela vägen när regissören och manusförfa­ttaren Taylor Sheridan plötsligt och helt i onödan bestämmer sig för att han skall vara Quentin Tarantino i The hateful eight, det gäller både våldsskild­ringarna och ett tillbakabl­icksgrepp.

MEN DET BÖRJAR riktigt lovande. Den frånskilde och sorgdrabba­de Cory Lambert (Renner) arbetar som viltvårdar­e i områden som sträcker sig från arapahoind­ianreserva­tet Wind River, där det mesta är misär, en bra bit bortåt och rätt in

WIND RIVER

i vildmarken.

När Lambert hittar en ung kvinna död ute i snön klarar den lokale polischefe­n inte av att sköta utredninge­n på egen hand. Han ringer helt sonika till FBI. Upp dyker, direkt från Vegas, agent-rookien Jane Banner (Elizabeth Olsen), klädd för sommarvärm­e och inte snöstormar och en temperatur på minus trettio grader.

Banner förstår att hon är chanslös utan assistans från någon som känner till trakten. Rätt man för jobbet kanske är jägaren Lambert, som brukar ha siktet inställt på vargar och pumor?

JAG TYCKER ATT detta är en bra film, som helst skall ses på en gigantisk bioduk. Men så blir det inte. Wind River är en begränsad premiärsat­sning och Star Wars har lagt beslag på de bästa biosalonge­rna.

 ?? Bild: FRED HAYES ?? OMAKA KRIMINALPA­R. Elizabeth Olsen som nybakad Fbiagent och Graham Greene som lokal polischef i Wind river, en västern som utspelar sig i ett vintrigt Wyoming.
Bild: FRED HAYES OMAKA KRIMINALPA­R. Elizabeth Olsen som nybakad Fbiagent och Graham Greene som lokal polischef i Wind river, en västern som utspelar sig i ett vintrigt Wyoming.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden