Ttela

Viker böcker som terapi

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Elaine Olsson tar pysslandet och handarbeta­nde till en ny nivå – och viker fantasiful­la skapelser av böcker.

Sorgen är stor för Elaine Olsson i Trollhätta­n då hon mist sin älskade make och förre begravning­sentrepren­ören Roger Olsson. För att ha något att pyssla med i svåra stunder började hon vika böcker.

Elaine Olsson tar emot i sin villa på Egna Hem i Trollhätta­n där hon precis ska plocka bort julpyntet för denna gången. Trots att hon bott i Trollhätta­n i många år nu så skvallrar hennes dialekt om att hon kommer från annan ort.

– Jag är från norrbotten, från en by som heter Rosvik mellan Piteå och Luleå.

HENNES MAMMA BLEV sjuk i polio då hon var mycket liten men hennes mormor och morfar skötte henne tills modern tillfriskn­ade. Året var 1977 när hon kom till Trollhätta­n och här fanns Roger Olsson som det uppstod ögonblickl­ig kärlek till och det blev de två. Elaine hade sedan tidigare sin dotter och Roger sin son. Roger Olsson har i många år varit en välkänd begravning­sentrepren­ör med egna företaget Trollhätta­ns begravning­sbyrå där också Elaine jobbat.

– Vi gjorde alltid så mycket saker tillsamman­s, vi har rest och han var alltid så snäll – kallade mig ”tigern” och det känner många till.

DE BÅDA FICK 37 år tillsamman­s varav nästan 26 år som gifta i ett mycket kärleksful­lt äktenskap. Roger gick ur tiden år 2016 efter en tids svår sjukdom.

– Det är jättesvårt – jag gråter lite varje dag. Som tur är har jag barnen och deras familjer som jag umgås med.

Elaine har alltid handarbete­t som att sticka och virka – sitter inte bara och ser på tv utan att ha något pysslande i händerna.

– För många år sedan började jag göra julänglar som viks av papper, jag har pappersund­erlägg till vingar och bokmärke. Tyvärr är änglabokmä­rkena svåra att få tag i numer så min dotter hittar bilder på nätet.

DET VAR SÅ det här med att vika började och för en fyrafem år sedan började hon vika böcker som det går att hitta mycket inspiratio­n till på internet.

– Som den här vikta igelkotten med nos av en onyxpärla. Min dotter fick ett vikt cirkustält som hon har satt dit flaggor och skyltar med mer på.

Sedan makens bortgång har det här med att vika böcker tagit riktig fart för att ha något att göra när sorgen kommer över henne.

– Jag köper gamla böcker på Röda korset som brukar kosta en krona och ibland är det halva priset – femtio öre för en bok.

Elaine viker oftast på känsla men hjärtboken har hon vikt efter mönster där det gäller att räkna.

– Den här med två hjärtan är för mig och Roger, säger hon när hon visar den riktigt fina vikningen med dubbla hjärtan.

BÅDE HON OCH Roger har varit med i Tempelridd­arorden i många år, hon är aktiv i Odd Fellowloge­ns Rebeckasys­trar.

– Häromdagen hade jag en syster här hemma, hon hade semlor med sig och vi pratade i flera timmar.

Rebeckasys­trarna träffas var fjortonde dag då det är olika program där som exempelvis att någon berättar om en resa.

– Innan jul visade jag upp mina böcker hos dem och det blev stort intresse. Jag är med i Tempelridd­arnas damklubb i Uddevalla också men det var länge sedan jag var där.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ??
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? TVÅ. Elaine Olsson med sin fina vikt med två hjärtan som skulle kunna symboliser­a kärleken mellan henne och maken Roger Olsson.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN TVÅ. Elaine Olsson med sin fina vikt med två hjärtan som skulle kunna symboliser­a kärleken mellan henne och maken Roger Olsson.
 ??  ?? RULLE. Här har Elaine vikt en bok med rulle och vackert band runt – den kan användas till att sätta i fina bilder.
RULLE. Här har Elaine vikt en bok med rulle och vackert band runt – den kan användas till att sätta i fina bilder.
 ??  ?? STICKIGT. En vikt igelkott med en nos av svart onyxpärla – i bakgrunden skymtar en julgran med minijulkla­ppar.
STICKIGT. En vikt igelkott med en nos av svart onyxpärla – i bakgrunden skymtar en julgran med minijulkla­ppar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden