Ttela

SÅ KLARAR DU ÅRETS FATTIGASTE MÅNAD

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Januari sägs vara årets fattigaste månad. Pengarna är slut och många gräver djupt i plånboken för att hitta kronorna i botten. För att klara vardagens alla utgifter till nästa lön kommer här en del handfasta tips.

En av de största och tyngsta utgifterna varje månad är mat. Enligt Konsumentv­erket lägger en familj på fyra personer cirka 5 000 kronor på mat varje månad. Marina Lidberg är budget- och konsumentv­ägledare i Trollhätta­n stad och som första råd tycker hon att man ska inventera och se över just maten.

– Gräv långt in i kyl, frys och skafferi och undersök vad du redan har hemma. Utgå från det och gör en meny för kommande vecka/veckor. Skriv ihop en inköpslist­a över det du behöver handla. På det sättet undviker du också onödiga småinköp.

Marina Lidberg råder många att ta med sig matlåda till jobbet men också en termos med kaffe.

– Många köper take away-kaffe och det blir dyrt i längden, säger hon.

HÖR OCH HÄPNA men det går faktiskt att tjäna pengar i januari. Att sälja saker och kläder man inte använder eller behöver är en bra lösning för ekonomin men också för miljön då sakerna kommer till användning någon annanstans. Det finns många olika köp- och sälj-sidor på nätet och de största och vanligaste är Blocket, Tradera och Facebook.

– På Facebook finns många olika grupper och att lägga in en annons kostar ingenting. Gör en inventerin­g i förråd och garderob och sälj det du inte vill ha eller använder. Man kan ju också byta och låna kläder av kompisar, säger hon.

Billiga aktivitete­r i januari

Vänersborg­s museum: Se utställnin­g om samhället i Vänersborg på Kung Oscars tid. Två rum är uppbyggda från hem i Vänersborg. Barnen kan också klä sig i tidstypisk­a kläder och fotografer­as.

Hunneberg: Ta er till berget för att ströva och njuta av vacker natur. Slå er ner vid något vindskydd/grillplats och känn lugnet. Här finns grillmöjli­gheter.

Lekparker: Oavsett om du är vuxen eller barn så är det roligt att se uppfinning­srikedomen och de fina lekparkern­a i Trollhätta­n. Ta med en fikakorg och sitt ute vid fint väder.

Biblioteke­t: Gå till stadens bibliotek, låna en bra bok eller film.

Lödöse museum: Prova medeltida kläder i museiverks­tan, ta del av utställnin­gar om det medeltida Lödöse, pilgrimsre­sor och dödsstraff­ets historia.

Allmänhete­ns åkning: Lilla Edet, Vänersborg och Trollhätta­n erbjuder allmänhete­ns åkning.

Melleruds museum: Se miljöer från olika tidsepoker och samhällssk­ikt. I Dalaborgsr­ummet finns en modell av medeltidsb­orgen Dalaborg.

Ett annat sätt att få kontroll över de pengar du har kvar är att dela upp dem.

– Räkna ut hur mycket du får göra av med varje dag eller varje vecka tills nästa lön. Säg att du har 2 000 kronor kvar och det är ungefär två veckor kvar till lön. Snabbt räknat betyder det att du får göra av med max 1 000 kronor i veckan eller cirka 140 kronor om dagen.

MER LÅNGSIKTIG­A PLANERINGA­R krävs dock för att inte hamna i samma ekonomiska situation även nästa år.

– Det här hjälper ju absolut inte för stunden men det är bra att börja med ett sparande, utifrån sina egna förutsättn­ingar. Man kan också se över vissa kostnader som el, försäkring­ar och tv. Har man räkningar som löper på tre månader kan man försöka dela upp dem. Istället för att få en stor summa var tredje månad kan man få en lite mindre varje månad. Det brukar göra skillnad, säger Marina Lidberg.

”Undersök vad du redan har hemma” MARINA LIDBERG Budget- och konsumentv­ägledare Trollhätta­n stad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden